Pierś z kurczaka w cieście cukiniowym

Pierś z kurczaka w cieście cukiniowym
Pierś z kurczaka w cieście cukiniowym

Pierś z kurczaka w cieście cukiniowym to pyszny pomysł na obiad. Piersi obtoczone są w cieście zbliżonym do naleśnikowego z dodatkiem startej cukinii. Przepis polecam wszystkim, którzy chcą nieco urozmaicić zwykłe kotlety z kurczaka.

Składniki:
  • podwójna pierś z kurczaka
  • pół młodej cukinii
  • jajko
  • 3/4 szklanki mąki
  • pół szklanki mleka
  • sól, pieprz, papryka wędzona
Przygotowanie

Piersi dzielimy na porcje i lekko rozbijamy. Oprószamy solą i pieprzem. Cukinię ścieramy na tarce o małych oczkach i odciskamy z niej sok. Mąkę, jajko, mleko i przyprawy miksujemy na gładkie ciasto (powinno być o płynnej konsystencji, ale gęstszej niż ciasto na naleśniki). Dodajemy cukinię i mieszamy. Ciasto odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy olej. Piersi maczamy w cieście z obu stron i kładziemy na rozgrzanym oleju. Smażymy z obu stron na rumiano.

Pierś z kurczaka w cieście cukiniowym
Pierś z kurczaka w cieście cukiniowym
Print Friendly, PDF & Email