Chcesz szybciej schudnąć, ściągnij za darmo nowy ebook „9 ODCHUDZAJĄCYCH napojów” kliknij tutaj >>

Niedoczynność tarczycy ma wiele przyczyn i związane są z nią różnorodne stany chorobowe. Stan ten polega na niedostatecznym wydzielaniu hormonów tarczycy, co szeroko odbija się na zdrowiu. W leczeniu tej choroby niezbędne jest przyjmowanie odpowiedniej dawki hormonów. A jednak oprócz przyjmowania odpowiednich leków, bardzo kluczowy jest również styl życia – odpowiednia dieta oraz ćwiczenia fizyczne. Co jeść przy niedoczynności tarczycy, a czego się wystrzegać? Poniżej poznasz wszystkie wskazówki.

PRZYCZYNY NIEDOCZYNNOŚCI TARCZYCY

1.Stany zapalne

Jedną z najczęstszych przyczyn niedoczynności tarczycy jest choroba Hashimoto. Należy ona do grupy schorzeń autoimmunologicznych i jest ściśle związana z układem odpornościowym. W przypadku tej dolegliwości układ immunologiczny, zamiast zwalczać bakterie i wirusy, zaczyna atakować zdrowe komórki. Rozpoznaje komórki tarczycy jako ciała obce, dlatego stara się je usunąć. Wówczas dochodzi do stanu zapalnego, który może prowadzić do wielu poważnych problemów.

2. Słaba dieta

Dieta uboga w wartości odżywcze, szczególnie minerały takie jak jod czy selen, również podnosi ryzyko chorób związanych z tarczycą. Otóż odpowiednia ilość wyżej wspomnianych pierwiastków pozwala utrzymać odpowiedni poziom hormonów tarczycy. Te składniki odżywcze pełnią również ochronną funkcję w organizmie. Spory niedobór selenu zwiększa ryzyko występowania stanów zapalnych tarczycy, ponieważ zatrzymuje działanie bardzo silnego przeciwutleniacza – glutationu, którego głównym zadaniem jest niszczenie wolnych rodników oraz wspieranie układu odpornościowego.

Zobacz też: Sprawdzony plan jedzenia w Hashimoto i niedoczynności tarczycy.

3. Zaburzenie gospodarki hormonalnej

TSH to hormon produkowany przez przysadkę mózgową, który reguluje funkcjonowanie tarczycy. Niekiedy dzieje się tak, że problemy z przysadką mózgową mogą powodować zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy. Dzieje się to jednak bardzo rzadko, gdyż taka przyczyna pojawia się w 1 na 100 przypadków.

4. Zapalenie jelit

Uszkodzona flora bakteryjna jelit często jest związana z niedoborem składników odżywczych i może zwiększyć aktywność autoimmunologiczną w organizmie. Do stanu zapalnego jelit dochodzi często przez alergie pokarmowe. Innymi przyczynami tego rodzaju dolegliwości są stres, przeciążenie organizmu toksynami oraz zaburzenia flory bakteryjnej. W przypadku zespołu nieszczelnego jelita, substancje, które znajdują się  wewnątrz jelita, przedostają się do krwiobiegu przez małe otwory w jelitach. Wówczas do organizmu dostają się toksyny i inne szkodliwe substancje, co powoduje szereg nieprzyjemnych dolegliwości, m.in. wzdęcia, refluks, przewlekłe zmęczenie czy choroby skórne.

5. Uwarunkowania genetyczne

Czasem pojawiają się również przypadki wrodzonej niedoczynności tarczycy. Niektóre dowody wskazują, że u osób z problemami z tarczycą znacznie częściej zanotowano przypadki chorób autoimmunologicznych w rodzinie. A jednak według najnowszych danych, prawdopodobieństwo genetycznej niedoczynności tarczycy jest bardzo niskie. Wynika, że tylko jeden na 4000 noworodków rodzi się z zaburzeniami tarczycy.

6. Ciąża

Zdarza się, że w trakcie ciąży, z niewiadomych przyczyn, niektóre kobiety produkują wysoki poziom hormonów tarczycy, który nagle gwałtownie spada. Jest to tzw. pociążowa niedoczynność tarczycy. Zazwyczaj po urodzeniu dziecka, powyższa dolegliwość ustępuje z czasem.

7. Interakcje z innymi lekami

Stosowanie niektórych leków również może doprowadzić do niedoczynności tarczycy, zwłaszcza w przypadku leczenia nowotworów, po zabiegu chirurgicznym lub przez przyjmowanie leków na choroby psychiczne lub choroby serca.

Popularne: Co jeść w Hashimoto i niedoczynności tarczycy?

8. Wysoki poziom stresu

Stres również oddziałuje na hormony, co odbija się na systemie odpornościowym. Może on doprowadzić do podwyższenia kortyzolu i adrenaliny, co zaburza działanie neuroprzekaźników i pogarsza objawy choroby tarczycy. Wówczas pojawiają się takie stany jak niski poziom energii, obniżony nastrój, problemy z koncentracją, zaburzenia apetytu, przyrost masy ciała oraz problemy ze snem.

9. Brak aktywności fizycznej

Regularne ćwiczenia i zdrowa dieta to podstawa. Dzięki takim nawykom kontrolujemy poziom stresu oraz poziom hormonów. Według badań, osoby, które prowadzą aktywny tryb życia, nie mają problemów z zasypianiem, o wiele łatwiej radzą sobie ze stresem, częściej mają prawidłową masę ciała oraz rzadziej są narażone na choroby tarczycy.

zakwaszenie organizmu

OBJAWY NIEDOCZYNNOŚCI TARCZYCY

Tarczyca odgrywa kluczową rolę w kontrolowaniu procesu przekształcania składników odżywczych w użyteczną energię. Z tego względu pełni ona istotną rolę w funkcjonowaniu metabolizmu. Jeśli tarczyca nie funkcjonuje prawidłowo, może mieć to wpływ na każdą część ciała, w tym również utrudniać spalanie kalorii.

Kluczowe hormony produkowane przez tarczycę wspomagają wątrobę w kontrolowaniu poziomu cholesterolu, który krąży we krwi. Tarczyca stymuluje także enzymy, które odpowiadają za kontrolę poziomu trójglicerydów, dlatego też, kiedy występują z nią problemy, mogą pojawić się problemy z sercem.

Wśród najczęstszych objawów niedoczynności tarczycy wymienia się takie dolegliwości jak:

  • zmęczenie
  • nagłe przybieranie na wadze
  • utrata włosów
  • sucha i popękana skóra
  • depresja i niepokój
  • bezpłodność
  • bóle mięśniowe
  • problemy z oddychaniem
  • uczucie chłodu
  • zaburzenia cyklu miesiączkowego
  • zaparcia
  • częste przeziębienia
  • sztywność stawów

CO JEŚĆ PRZY NIEDOCZYNNOŚCI TARCZYCY?

dieta przy niedoczynności tarczycy

Dzikie niehodowlane ryby

Zawarte w rybach kwasy omega-3, a w szczególności kwasy EPA i DHA odpowiadają za równowagę hormonów oraz prawidłowe funkcjonowanie tarczycy. Zrównoważenie kwasów omega-3 z kwasami omega-6 pomoże zredukować toczący się w organizmie stan zapalny. Do gatunków ryb, które posiadają mnóstwo kwasów omega-3, zalicza się łososie, makrele i sardynki.

Olej kokosowy

Olej kokosowy zalicza się do grupy kwasów tłuszczowych o średniej długości łańcuchów. Jest on szczególnie polecany osobom cierpiącym na niedoczynność tarczycy, gdyż poprawia metabolizm, dodaje energii i walczy ze zmęczeniem. Olej kokosowy równoważy poziom cukru we krwi, wspomaga układ odpornościowy, wspiera pracę mózgu oraz ma właściwości antybakteryjne i antywirusowe.

Algi morskie

Są doskonałym źródłem jodu, dlatego wprowadzenie ich do diety pomoże Ci uzupełnić niedobory tego pierwiastka. Przy niedoczynności tarczycy warto spożywać algi morskie przynajmniej raz w tygodniu. Świetnym wyborem będą kelp, nori, rodymenia palczasta, chlorella i spirulina.

Probiotyki

Probiotyki odbudowują uszkodzoną florę bakteryjną, redukują problemy z jelitami, dolegliwości trawienne, stany zapalne i reakcje autoimmunologiczne. Źródłem probiotyków są fermentowane produkty – kapusta kiszona, ogórki kiszone, kombucha, kimchi, kefir lub jogurt kozi (oczywiście, najbardziej wartościowe produkty mleczne to te pochodzące z bezpośrednich źródeł).

Nasiona

Nasiona takie jak len, konopia siewna oraz chia są źródłem kwasu alfa linolenowego (ALA), który równoważy gospodarkę hormonalną oraz wspiera funkcjonowanie tarczycy. Odpowiednia ilość tłuszczów w diecie osób chorujących na niedoczynność tarczycy wspiera funkcjonowanie mózgu, poprawia samopoczucie oraz zapobiega stanom zapalnym. Co więcej, równoważy poziom cukru we krwi oraz pomaga utrzymać prawidłową masę ciała.

Woda mineralna

Dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości płynów wpływa na równowagę gospodarki hormonalnej oraz przyspiesza przemianę materii. W ciągu dnia pij przynajmniej osiem szklanek wody mineralnej.

Ważne: 5 produktów, których nigdy nie jedz (jeśli masz Hashimoto i niedoczynność tarczycy)

Produkty bogate w błonnik

Osoby z niedoczynnością tarczycy często narzekają na problemy trawienne. W przypadku tej dolegliwości poleca się spożywanie produktów bogatych w błonnik, które zadbają o zdrowie serca, zrównoważą poziom cukru we krwi oraz pomogą utrzymać prawidłową masę ciała. W tej grupie produktów należy wymienić świeże warzywa, owoce jagodowe, strączki oraz nasiona.

Bulion z kości

Bulion z kości wołowej lub drobiowej to bogactwo aminokwasów – proliny i glicyny, które pomagają uzdrowić uszkodzone ściany komórkowe. Co więcej, bulion kostny zawiera wiele ważnych minerałów, co zapobiega niedoborom takich pierwiastków jak wapń, magnez, fosfor i krzem. Rosół w diecie przy niedoczynności tarczycy, dodaje energii, redukuje zmęczenie, zmniejsza bóle mięśni i stawów, zwiększa odporność i łagodzi reakcje alergiczne na inne produkty.

Owoce i warzywa

Stanowią doskonałe źródło witamin, minerałów i antyoksydantów. Są podstawą zdrowej diety, gdyż wspierają układ trawienny, funkcjonowanie mózgu i zdrowie serca, regulują poziom hormonów i pomagają utrzymać odpowiednią masę ciała. W diecie osób z niedoczynnością tarczycy poleca się szczególnie liściaste warzywa, owoce jagodowe i awokado.

PRODUKTY, KTÓRYCH NALEŻY UNIKAĆ

dieta przy niedoczynności tarczycy hashimoto

Warzywa kapustne

Nie poleca się spożywania surowych warzyw kapustnych, takich jak brokuły, kalafior, kapusta, brukselka czy jarmuż. Otóż zawierają one goitrogeny, które obniżają poziom peroksydazy tarczycowej. Warzywa krzyżowe warto przed spożyciem gotować przez około 30 minut, jak również spożywać ich umiarkowane ilości. Tego rodzaju żywność nie jest polecana szczególnie osobom z niedoborem jodu.

Gluten

U wielu osób z problemami z tarczycą występuje również nadwrażliwość na gluten oraz celiakia – choroba autoimmunologiczna, która jest rezultatem alergii na gluten. Osoby z niedoczynnością tarczycy powinny unikać takich źródeł glutenu jak pszenica, jęczmień, żyto oraz przetworzone produkty, w których składzie często znajduje się gluten. Niezdiagnozowana nadwrażliwość na gluten może być przyczyną stanów zapalnych, dolegliwości pokarmowych oraz problemów hormonalnych. Dlatego też z diety należy wykluczyć wszystkie produkty z mąk glutenowych – płatki, makarony, pieczywo i ciastka. Niezdrowe wypieki warto zastąpić takimi produktami jak gryka czy komosa ryżowa.

Nabiał

Podobnie jak gluten, nabiał może wywoływać wiele niepożądanych dolegliwości. W szczególności należy unikać szeroko dostępnych produktów mlecznych, pasteryzowanych i nie mających nic wspólnego z organiczną żywością. Jeśli nie potrafisz zrezygnować z nabiału, to o wiele lepszym wyborem będzie organiczne mleko krowie lub kozie.

Cukier

Osoby z niedoczynnością tarczycy częściej mają problemy z utrzymaniem odpowiedniej masy ciała. Jak wiadomo, tarczyca jest gruczołem odpowiedzialnym za równowagę hormonalną i prawidłowy metabolizm, a cukier może zaburzyć równowagę hormonalną potrzebną do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Z tego względu należy wyrzucić z diety cukier, który nie tylko powoduje przyrost masy ciała, ale również powoduje zmęczenie i zmiany nastroju.

Zobacz także: