Ogórki w curry

Idąc za ciosem przedstawiam dzisiaj kolejny przepis na przetwory z ogórków. W tym roku obrodziły w pełni więc czuję, że za niedługo będę ich miała serdecznie dość . Póki co się nie zrażam i zaprawiam:) Ogórki w curry robiłam już w zeszłym roku i wyszły bardzo dobre. Idealne do mięska czy jako przegryzka na imprezę:)


Składniki:
1,5 kg ogórków gruntowych
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki octu
1,5 łyżki soli
1 litr wody
3 łyżki curry
2 cebule
świeże liście selera
gorczyca

Przygotowanie
1.W garnku zagotowujemy wodę z octem, cukrem,solą, curry i pokrojoną w piórka cebulą. Zalewę pozostawiamy do wystygnięcia.
2. Ogórki dokładnie myjemy, obieramy i kroimy na 4 części.

3. Do słoików dajemy ogórki,  po liściu selera i po parę ziarenek gorczycy. Zalewamy dobrze wymieszana marynatą.

4. Pasteryzujemy ok. 7 minut ( od momentu zagotowania).

I gotowe. Nic prostszego.
Hasta luego:)






Komentarze

Popularne posty