niedziela

Chleb ziołowo-czosnkowy do rwania

Chlebek jest mięciutki,pulchny i pięknie pachnie masełkiem czosnkowym z ziołami.






Składniki :

600 gr mąki pszennej
35 gr świeżych drożdży
2 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżka soli
3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy

ziarenka czarnuszki i sezamu- nie jest to konieczne

Masło ziołowe -czosnkowe:

50 gr miękkiego masła
4 ząbki czosnku
2 łyżeczki ziół prowansalskich

Przygotowanie:

Drożdże i cukier łączymy  z ciepła wodą. Odstawiamy na 15 minut aż drożdże zaczną " pracować"

Po tym czasie do zaczynu dodajemy mąkę,sól i olej. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto.( W razie potrzeby podsypujemy mąką)

Wyrobione ciasto drożdżowe nakrywamy czystą ścierką i odkładamy w ciepłe miejsce na ok godzinkę.

Czosnek przeciskamy przez praskę , łączymy z masłem i ziołami.
Formę, w moim przypadku była to tortownica o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia.


Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałek wsmarowujemy w niego trochę masła ( z pół łyżeczki) i formujemy  jakby bułeczkę .  Tak postępujemy z całym ciastem ,kulki układamy ciasno, jedna koło drugiej.

Posypujemy chlebek  czarnuszką i sezamem. Zostawiamy do podrośnięcia na ok 30 min

Chleb pieczemy w 200 st C ( piekarnik nagrzany,termoobieg) przez 30 min do ze złocenia.



2 komentarze:

  1. Pięknie wygląda! Na pewno 😋

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzień dobry
    ma Pani cudowne proste przepisy ale nie ma jak wydrukować
    bawię się w kopiuj wklej i zajmuje to dużo czasu ponieważ trzeba wszystko poprawić
    pozdrawiam serdecznie
    Mirka

    OdpowiedzUsuń