Jak zrobić domowe lody bez maszynki

lody-na-patyku-z-owocami

Letnie miesiące, czas wakacji i okres kiedy to na rynku mamy największy wysyp sezonowych owoców, to najlepszy moment, żeby przygotować domowe lody. Ja tak robię od lat i moja rodzinka, a szczególnie córki, jest przeszczęśliwa. W każdej chwili mogą sięgnąć do zamrażarki, gdzie czekają na nie pyszne, przygotowane tylko i wyłącznie z naturalnych składników domowe lody !
Zapraszam, poczytajcie jakie to banalnie proste !




Jak zrobić domowe lody bez maszynki
Dziś chciałam Wam opowiedzieć jak prosto i szybko przygotować w  domu lodu. Do ich zrobienia nie potrzebujemy wcale maszynki do kręcenia lodów, ani zbyt wiele miejsca w zamrażalniku. Gdy się ma mały zamrażalnik, wcale nie jest tak łatwo wygospodarować w nim miejsce na dosyć sporą miskę od maszynki. Tak więc dziś maszynka nie jest nam do niczego potrzebna, pyszne lody zrobimy bez niej. Potrzebne nam będą tylko foremki na lody, które kupimy albo przez Internet, albo stacjonarnie w dużych marketach. Jeśli nie macie takich specjalnych foremek, możemy też wykorzystać takie papierowe kubeczki, jakie widzicie na zdjęciu poniżej. Przydadzą się nam również drewniane lub plastikowe patyczki.



Gdy mamy już przygotowanie niezbędne akcesoria, możemy zacząć myśleć o składnikach. Wiem że sporo osób boi się używać surowych jajek w czasie opałów - spokojnie, w moich przepisach na lody nie będziemy wykorzystywać jajek.
Z czego w takim razie przygotujemy nasze lody ? Bazowymi składnikami będą naturalny jogurt grecki i śmietanka kremówka 30 lub 36%. Możemy też dodać serek mascarpone, który jest tłusty i ładnie zwiąże masę lodową. Przyda się nam też skondensowane mleko słodzone lub,  w niektórych przypadkach nieco cukru, jeśli nasze owoce nie będą wystarczająco słodkie.
Teraz musimy się zdecydować na smak naszych lodów, czyli na bazie jakich owoców je chcemy przygotować ? Tak na prawdę do ich zrobienia możemy wykorzystać każdy owoc, wszystko zależy od tego na co będziecie mieli ochotę.
Bardzo istotną rzeczy przy robieniu lodów jest temperatura naszych składników. Pamiętajmy o tym, żeby wszystkie produkty, które będziemy wykorzystywać  w naszym przepisie było zimne. Dzięki temu lody szybciej się zamrożą, a czas oczekiwania na nie wszystkich niecierpliwych łasuchów zdecydowanie się skróci 😁.
Gdy już wybierzemy owoce, musimy je obrać, pozbyć się pestek i dokładnie je zblendować.
W osobnej misce miksujemy jogurt czy mascarpone. Następnie łączymy owoce  z jogurtem i również miksujemy. Jeśli  w naszym przepisie będziemy używać kremówki, ubijamy ją na sztywno i bardzo delikatnie łączymy z pozostałymi składnikami.
Teraz pozostaje nam tylko przełożyć masę lodową do foremek lub do kubeczków, w środek włożyć patyczek i schować do zamrażarki. Po 4-5 godzinach lody powinny być gotowe.
Przed podanie lody możemy zanurzyć na chwilkę w kubku z gorąca wodą, wtedy foremki łatwo dadzą się zdjąć.
Prawda, że przygotowanie pysznych domowych lodów wcale nie jest takie trudne ? Koniecznie do pomocy zatrudnijcie dzieci, na pewno będą zachwycone taką kulinarną słodką przygodą !



Na blogu znajdziecie parę przepisów na lody bez maszynki:






Komentarze