Upolowałam ostatnio słodkie ziemniaki i zastanawiałam się co by tu z nimi zrobić. Niemal od razu moim oczom ukazał się obraz pieczonego, lekko maślanego kurczaka i słodkiej czerwonej cebulki zapiekanej z batatami. Brzmi smacznie prawda? 😉 I takie właśnie jest! Jak zawsze mam dla Was prosty przepis, który wymaga minimum pracy, a smakuje świetnie. Sprawdźcie sami! 😉
Składniki:
- 250 g piersi z kurczaka
- 2 średnie bataty
- 1-2 cebule czerwone
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka tymianku
- 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
- sól pieprz
- olej
- 1-2 łyżeczki masła
Sposób wykonania:
- Bataty obieramy i kroimy w kostkę. Cebulkę kroimy na pół, następnie na 3 części tworząc większe kawałki. Bataty i cebulkę przerzucamy do miski. Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem oraz po 1/2 łyżeczki rozmarynu i tymianku. Zalewamy łyżką oleju i wszystko dokładnie mieszamy.
- Blachę wykładamy folią aluminiową i wykładamy na nią bataty i cebulę. Wkładamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika na 15 minut.
- Kurczaka oczyszczamy i kroimy na pół wzdłuż tworząc 2 filety. Doprawiamy solą, pieprzem i po 1/2 łyżeczki rozmarynu i tymianku. Kurczaka smarujemy dodatkowo niewielką ilością oleju, wcierając przy okazji przyprawy w mięso.
- Po 15 minutach wyciągamy blachę z piekarnika i dokładamy kurczaka. Na kurczaka dodatkowo kładziemy kawałeczki masła. Całość pieczemy jeszcze ok. 20 minut. Gotowe!
Uwagi dodatkowe:
Pamiętajcie, aby kurczak w momencie wkładania do piekarnika był w temperaturze pokojowej. Zimny kurczak nie upiecze się równomiernie i część może być przesuszona, a część niedopieczona.