lipca 13, 2016

Tarta jagodowa z lodami!









Dzisejsza propozycja jest dla wszystkich zwolenników zdrowego stylu życia i odżywiania. 
Tartę wykonałam z mąki owsianej uzyskanej poprzez zmielenie płatków owsianych pełnoziarnistych, oleju kokosowego i fantastycznych polskich leśnych jagód, które zachwycają smakiem, kolorem i aromatem. Tarta jest bez cukru, jagody posłodziłam dosłownie dwiema łyżeczkami miodu. 
Ciepłą tartę podałam z gałką lodów pistacjowych!
No i czy trzeba czegoś więcej? PRZEPYSZNIE!









SKŁADNIKI:

- 250g mąki ze zmielonych płatków owsianych pełnoziarnistych
- 110g oleju kokosowego
- 2 żółtka
- 2 łyżki mleka
- stewia 1-2 łyżeczki
-płaska łyżeczka proszku do pieczenia

ponadto:

- 400g jagód (można dodać więcej nawet 550g)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka stewi
- 2 łyżeczki miodu






WYKONANIE:

-  wszystkie składniki na ciasto połącz łyżką, potem dłonią, ciasto może być kleiste, nie szkodzi wstaw do lodówki na 30 minut. Mąka z płatków wchłonie cały nadmiar wilgoci.
Ciastem wylep małą tortownicę.
- jagody umyj, połącz ze stewią i mąką ziemniaczaną, wysyp na ciasto i polej miodem
- wstaw do pieca na 30 do 40 minut, pieczemy na złoty kolor ciasta, temp. 170 stopni C



Po wyjęciu z pieca ciasto odstaw na 15 do 20 minut, powinno być lekko ciepłe ale nie gorące.
Podawaj z gałką lodów, ja użyłam lodów pistacjowych, które idealnie się komponują smakowo.
Ale też mogą być wszystkie neutralne smaki jak: śmietankowe, waniliowe, czekoladowe czy uwaga: różane. Nie podawaj z sorbetami, bo ten smak nie będzie pasował do tej tarty.
Zamiast lodów możesz też użyć bitej śmietany ;-)





Życzę Wam smacznego!

Ślicznego dnia ;-)))


5 komentarzy:

  1. Cudowne ciasto, z domowymi lodami jogurtowymi wyjdzie jeszcze bardziej fit :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj domowe lody to musi być pyszota! Ja robie domowe owocowe bez cukru, smietany i na biału. Ale jogurtowych nie próbowałam

      Usuń
  2. znakomicie się prezentuję ;)

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI