Brązowy ryż z tuńczykiem i ajvarem (na szybko)

obiad-brazowy-ryz-z-tunczykiem-i-ajvaremDziś pyszna, szybka i lekka propozycja obiadowa. Brązowy ryż z tuńczykiem i ajvarem. Syte, a do tego zdrowe danie, które przygotujecie w kilka chwil. Jeśli tak jak ja lubicie potrawy z ryżem i tuńczyka, to to połączenie smaków na pewno przypadnie Wam do gustu. Spróbujcie.

Składniki: (na 2 porcje)

  • 100 g brązowego ryżu (u mnie Uncle Ben’s)
  • 1 łyżka ajvaru (pasty paprykowej)
  • 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
  • 1 łyżka jogurtu typu greckiego
  • szalotka + tłuszcz do smażenia (u mnie mix olejowy około 1/2 łyżki)
  • 1 puszka tuńczyka w oleju roślinnym 185 g

Przygotowanie:

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (nie można go rozgotować).

Szalotkę drobno kroimy. Następnie obsmażamy ją na tłuszczu. Zmniejszamy płomień na minimalny. Na patelnię wsypujemy ugotowany (jeszcze ciepły ryż), dodajemy ajvar i całość dokładnie mieszamy. Wyłączamy gaz.

Następnie dodajemy odsączonego z oleju tuńczyka, znów całość mieszamy starając się lekko rozdrobnić tuńczyka.

Na koniec dodajemy jogurt i posiekaną zieloną pietruszkę, znów wszystko dokładnie mieszamy.

Danie podajemy od razu jeszcze ciepłe, choć smakuje również na zimno.

obiad-brazowy-ryz-z-tunczykiem-i-ajvarem-2

Smacznego

*Przepis i pomysł własny. Przepis brał udział w konkursie.

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz