Dziś pyszna, szybka i lekka propozycja obiadowa. Brązowy ryż z tuńczykiem i ajvarem. Syte, a do tego zdrowe danie, które przygotujecie w kilka chwil. Jeśli tak jak ja lubicie potrawy z ryżem i tuńczyka, to to połączenie smaków na pewno przypadnie Wam do gustu. Spróbujcie.
Składniki: (na 2 porcje)
- 100 g brązowego ryżu (u mnie Uncle Ben’s)
- 1 łyżka ajvaru (pasty paprykowej)
- 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
- 1 łyżka jogurtu typu greckiego
- szalotka + tłuszcz do smażenia (u mnie mix olejowy około 1/2 łyżki)
- 1 puszka tuńczyka w oleju roślinnym 185 g
Przygotowanie:
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (nie można go rozgotować).
Szalotkę drobno kroimy. Następnie obsmażamy ją na tłuszczu. Zmniejszamy płomień na minimalny. Na patelnię wsypujemy ugotowany (jeszcze ciepły ryż), dodajemy ajvar i całość dokładnie mieszamy. Wyłączamy gaz.
Następnie dodajemy odsączonego z oleju tuńczyka, znów całość mieszamy starając się lekko rozdrobnić tuńczyka.
Na koniec dodajemy jogurt i posiekaną zieloną pietruszkę, znów wszystko dokładnie mieszamy.
Danie podajemy od razu jeszcze ciepłe, choć smakuje również na zimno.
Smacznego
*Przepis i pomysł własny. Przepis brał udział w konkursie.
Kochana pyszne danie 🙂
Dziękuję Marzenko 🙂 Uwielbiam ryż w każdej postaci 😉