Chłodnik z ogórków


     W chłodniku z ogórków z pewnością rozsmakują się wszyscy, którzy lubią mizerię (nawet jeśli stronią od innych chłodników), bo smakiem bardzo ją przypomina. Oprócz świeżych ogórków są w tej chłodzącej zupie również ogórki kiszone.
Smak zaostrza czosnek i rzodkiewka, a podkreśla go szczypiorek i koperek, który zawsze stanowi doskonałe połączenie z ogórkami. Zimny chłodnik, to zupa bardzo lekka, dająca orzeźwienie w upalny dzień i prosta do przygotowania.

SKŁADNIKI
(na 4 - 5 porcji)
  • 800 g zsiadłego mleka
  • 3 ogórki szklarniowe 
  • 3 ogórki kiszone
  • pęczek rzodkiewki
  • pół pęczka koperku
  • szczypiorek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, cukier

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

      Ogórki świeże obieramy i razem z kiszonymi trzemy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w kostkę. Rzodkiewkę kroimy w cienkie półplasterki, a czosnek przeciskamy przez praskę.


Szczypiorek i koperek drobno siekamy. Wszystko dodajemy do zsiadłego mleka. Mieszamy i doprawiamy przyprawami. Wstawiamy do lodówki.



Smacznego!

Komentarze

Popularne posty