Sernik na zimno z brzoskwiniami

Sernik na zimno z brzoskwiniami
Sernik na zimno z brzoskwiniami

Jestem wielką fanką wszelkiego rodzaju serników. Tym razem polecam przepis na pyszny sernik na zimno z brzoskwiniami i galaretką na spodzie z herbatników. Jest prosty do zrobienia i nie wymaga wiele pracy.

Składniki na sernik na zimno z brzoskwiniami:

  • paczka herbatników (100 g)
  • puszka brzoskwiń
  • 1 kg sera trzykrotnie zmielonego
  • 300 ml śmietany 36%
  • pół szklanki cukru
  • 3 galaretki (dałam dwie brzoskwiniowe i jedną wiśniową)

Przygotowanie

Dwie galaretki rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody i zostawiamy do ostygnięcia. Brzoskwinie kroimy w kostkę. Śmietanę miksujemy z cukrem, następnie dodajemy stopniowo ser i zimną, ale jeszcze płynną galaretkę. Miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy brzoskwinie i mieszamy. Spód blaszki (moja ma wym. 24×26 cm) wykładamy herbatnikami, na nie wylewamy masę serową. Wygładzamy i wkładamy do lodówki. Trzecią galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wody i odstawiamy do przestygnięcia. Po jakiś 2 godzinach sernik wyjmujemy z lodówki (powinien być już sztywny). Na niego ostrożnie wylewamy ostygłą galaretkę i ponownie wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Sernik na zimno z brzoskwiniami
Sernik na zimno z brzoskwiniami
Print Friendly, PDF & Email