SKŁADNIKI
Ciasto drożdżowe:
- 600 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 30 g świeżych drożdży
- 250 ml mleka
- 5 żółtek
- 120 g rozpuszczonego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- ½ łyżeczki soli
- 100 g miękkiego masła
- 500 g porzeczek (u mnie miks czerwonych i czarnych)
- 100 g brązowego cukru
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- kilka łyżek wrzątku
PRZYGOTOWANIE
Ciasto drożdżowe
- Przygotuj zaczyn z letniego mleka, drożdży oraz 1 łyżeczki cukru. Odstaw na 10 minut aż drożdże się wzburzą.
- Mąkę przesiej i połącz z solą oraz resztą cukru. Do mąki wlej zaczyn, rozpuszczone i wystudzone masło, ekstrakt waniliowy oraz żółtka.
- Wyrób ciasto ręcznie lub za pomocą robota z hakami do ciasta drożdżowego. Gdy będzie miękkie i elastyczne przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5-2 h w ciepłe miejsce.
Formowanie i pieczenie
- Wyrośnięte ciasto wyjmij z miski i szybko zagnieć na podsypany mąką blacie. Następnie rozwałkuj na prostokąt o dłuższym boku o długości ok. 45 cm i o grubości ok. 3-4 mm.
- Wierzch ciasta posmaruj miękkim masłem. Wysyp nań obrane z gałązek porzeczki wymieszane z cukrem do 2/3 wysokości krótszego boku. Następnie zwiń jak roladę i pokrój ją na plastry o grubości około 1,5 cm. Mogą być również grubsze.
- Ślimaczki układaj w odstępach na blasze pokrytej papierem do pieczenia (powinny wyjść 2 blachy). Odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Następnie piecz w 180°C przez około 25 minut (do zarumienienia).
Lukier
- Do cukru pudru wlej sok z cytryny i odrobinę wrzątku, gdy lukier otrzyma żądaną gęstość posmaruj nim jeszcze ciepłe drożdżówki.
8 komentarzy
Bardzo apetyczne:)
Dziękuję 😉
O matko, jak te ślimaczki bosko wyglądają <3
Ojej, dziękuję pięknie <3
Witam 🙂 czy mozna mrozic porzeczke do tych buleczek, czy musza byc swieze owoce? Pozdrawiam 🙂
Spokojnie można użyć mrożonych porzeczek. Jednak ze względu na to, że mrożone owoce puszczają dużo soku, najlepiej jest je rozmrozić najpierw na sitku, aby odsączyć nadmiar wody.
Pozdrawiam! 😉
Witam 🙂 czy do buleczek moga byc mrozone porzeczki? Pozdrawiam 🙂
Spokojnie można użyć mrożonych porzeczek. Jednak ze względu na to, że mrożone owoce puszczają dużo soku, najlepiej jest je rozmrozić najpierw na sitku, aby odsączyć nadmiar wody.
Pozdrawiam! 😉