Fasolka szparagowa pieczona w sosie barbecue

przez Kardamonowy

Ten przepis to zupełny przypadek. Szukałam w głowie pomysłów na pieczoną fasolkę, skrzętnie omijając pomysł zapieczenia jej w sosie pomidorowym. Ha! Jest, barbecue. Jeżeli nie macie ochoty na robienie swojego sosu, zaopatrzcie się w sklepowy z jakimś dobrym składem. Polecam jednak domowy, wiadomo. Wiecie z czym zjadłam wspomnianą fasolkę? Z kaszą gryczaną  i ostatnim słoikiem zimowej sałatki z kapusty.
Właśnie… muszę w końcu się zabrać za przetwory.



Składniki:
500 g żółtej fasolki szparagowej
pół szklanki sosu barbecue
pół szklanki wody
sól

Fasolkę myjemy i odcinamy z niej brzydkie końcówki (ja głównie skupiałam się na tych twardych, same ogonki od czasu do czasu zostawiałam). Gotujemy ją 5 minut, odcedzamy. Wodę mieszamy z sosem bbq. Fasolkę wrzucamy do naczynia żaroodpornego, polewamy sosem z wodą, doprawiamy solą, mieszamy. Pieczemy w 200 stopniach, najpierw pod przykryciem, jakieś 25 minut, później bez przykrycia – do lekkiego zrumienienia. Przed podaniem sprawdźcie czy jest ugotowana, różnie się może zdarzyć :).

Podobne przepisy:
Fasolka szparagowa z orzechami
Fasolka szparagowa z fetą
Fasolka szparagowa z bułką tartą
Fasolka szparagowa z kruszonką z suszonych pomidorów
Fasolka szparagowa z harissą i migdałami

2 komentarze

Unknown 4 sierpnia, 2017 - 11:19 am

Kupiłam ostatnio bardzo dużo fasolki szparagowej, więc przepis idealny dla mnie. 🙂
https://julias-cooking.com/

Odpowiedz
Monika 4 sierpnia, 2017 - 11:23 am

Fajnie, cieszę się bardzo :).

Odpowiedz

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności