Chłodnik z buraków


      Chłodnik buraczany z ogórkami, rzodkiewką i porem idealny na gorące dni lata. Pełen zdrowej zieleniny zatopionej w wywarze z buraków.
Najlepiej smakuje mi chłodnik przygotowany na zsiadłym mleku, które można zastąpić kefirem, jogurtem, maślanką czy też mlekiem kokosowym. Dla podkreślenia smaku i zwiększenia intensywności koloru, oprócz domowego zakwasu z buraków dodałam koncentratu barszczu czerwonego.

SKŁADNIKI
(na 4 - 5 porcji)
  • 350 g buraków
  • ogórek szklarniowy
  • 2 ogórki kiszone
  • 2 ogórki małosolne
  • pęczek rzodkiewki 
  • pęczek koperku
  • pęczek zielonej pietruszki
  • pęczek szczypiorku
  • kawałek jasnej części pora
  • 1 - 2 łyżki koncentratu barszczu Krakus
  • 2 łyżki zakwasu z buraków
  • 800 g zsiadłego mleka
  • jajka ugotowane na twardo
  • sól, pieprz i cukier

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Warzywa myjemy. Buraki kroimy w drobną kostkę, zalewamy niedużą ilością wody i gotujemy do miękkości. W trakcie gotowania solimy i dodajemy cukier oraz koncentrat barszczu. Całość zostawiamy do ostudzenia.

Ogórki, por i rzodkiewkę drobno kroimy, zieleninę siekamy i wrzucamy do buraków. Dolewamy zsiadłego mleka i zakwasu z buraków. Chłodnik buraczany doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki.

Podajemy schłodzony z jajkiem ugotowanym na twardo i z ułożonymi na wierzchu wybranymi warzywami.



#krakus #chlodnik #smacznieizdrowo

Komentarze

Popularne posty