PIZZA NA WŁOSKIM CIEŚCIE Z PASSATĄ POMIDOROWĄ I SOSEM Z ROSZPONKI I CZARNUSZKI

SKŁADNIKI/passata

  • 1 duży pomidor
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebulka (opalona ogniem)
  • 3 łyżeczki suszonej bazylii
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego (najlepiej gęstego) 
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki oliwy
SKŁADNIKI/ciasto
  • 300 g mąki '00'
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 20 g świeżych drożdży
  • 200 ml ciepłej wody
DODATKI:
  • 5 plasterków salami (pociętych w cienkie paski)
  • starty żółty ser
  • 1 cebulka
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich 
SOS:

PRZYGOTOWANIE:
Drożdże zalewamy 3 łyżkami wody i dokładnie mieszamy.
Mąkę mieszamy ze solą i dodajemy do niej zaczyn.
Zaczynamy zagniatać i stopniowo dodajemy wodę.
Ciasto formujemy w kulę i zagniatamy ok 3-4 minuty.
Gotowe ciasto odkładamy do wyrośnięcia na ok 2h.
Pomidora wyparzamy w gorącej wodzie, obieramy ze skórki.
Wszystkie składniki na passate kroimy i wkładamy do naczynia blendera.
Dodajemy koncentrat, sos sojowy, bazylię oraz oliwę i blendujemy na gładką masę.
Ciasto formujemy na blaszce, smarujemy sosem i wykładamy dodatkami.
Pieczemy w piekarniku ok. 20 minut w 200 stopniach C.
Pizzę podajemy z sosem.





Komentarze

Popularne posty