PIZZA NA WŁOSKIM CIEŚCIE Z PASSATĄ POMIDOROWĄ I SOSEM Z ROSZPONKI I CZARNUSZKI
SKŁADNIKI/passata
- 1 duży pomidor
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebulka (opalona ogniem)
- 3 łyżeczki suszonej bazylii
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego (najlepiej gęstego)
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 2 łyżeczki oliwy
SKŁADNIKI/ciasto
- 300 g mąki '00'
- 3/4 łyżeczki soli
- 20 g świeżych drożdży
- 200 ml ciepłej wody
DODATKI:
- 5 plasterków salami (pociętych w cienkie paski)
- starty żółty ser
- 1 cebulka
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
SOS:
PRZYGOTOWANIE:
Drożdże zalewamy 3 łyżkami wody i dokładnie mieszamy.
Mąkę mieszamy ze solą i dodajemy do niej zaczyn.
Zaczynamy zagniatać i stopniowo dodajemy wodę.
Ciasto formujemy w kulę i zagniatamy ok 3-4 minuty.
Gotowe ciasto odkładamy do wyrośnięcia na ok 2h.
Mąkę mieszamy ze solą i dodajemy do niej zaczyn.
Zaczynamy zagniatać i stopniowo dodajemy wodę.
Ciasto formujemy w kulę i zagniatamy ok 3-4 minuty.
Gotowe ciasto odkładamy do wyrośnięcia na ok 2h.
Pomidora wyparzamy w gorącej wodzie, obieramy ze skórki.
Wszystkie składniki na passate kroimy i wkładamy do naczynia blendera.
Dodajemy koncentrat, sos sojowy, bazylię oraz oliwę i blendujemy na gładką masę.
Ciasto formujemy na blaszce, smarujemy sosem i wykładamy dodatkami.
Pieczemy w piekarniku ok. 20 minut w 200 stopniach C.
Pieczemy w piekarniku ok. 20 minut w 200 stopniach C.
Pizzę podajemy z sosem.
Komentarze
Prześlij komentarz