2017/07/07

Gulasz z ziemniakami, fasolką szparagową i ciecierzycą

Najlepsze są spontaniczne pomysły na nowe przepisy. Miałam ochotę na połączenie młodych ziemniaków z pomidorami pelati i tak powstał szybki, ale bardzo konkretny w smaku gulasz. Bez grama mięsa, ale zupełnie nie odczujecie jego braku. Dlaczego? Zawarte w ciecierzycy białko, z powodzeniem zastępuje w tym daniu mięso, którego nie lubię. Ten obiad można przygotować na dwa dni, będzie idealny, jeszcze lepszy na kolejny dzień! Jest w nim fasolka szparagowa, oprócz ciecierzycy i ziemniaków ostra papryka w proszku, nieco mieszanki curry i dla koloru kapusta pak choi. Skusicie się na taki letni obiad?



Gulasz z ziemniakami, fasolką szparagową i ciecierzycą  / 2 porcje


Składniki:
  • 200 g młodych ziemniaków
  • 400 ml pomidorów pelati w puszce
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 garście żółtej fasolki szparagowej
  • 1/4 szklanki ciecierzycy z puszki
  • 1/2 łyżeczki mieszanki curry
  • 2 szczypty ostrej papryki w proszku
  • 2 listki kapusty pak choi
  • sól do smaku
  • 4 łyżki oleju do smażenia


Przygotowanie:
  • Ziemniaki myjemy.
  • Usuwamy delikatnie skórkę.
  • Dzielimy na ćwiartki.
  • Czosnek obieramy, kroimy na mniejsze kawałki.
  • Z fasolki szparagowej odcinamy końcówki, kroimy na pół.
  • W głębokiej patelni lub szerokim garnku rozgrzewamy olej.
  • Wrzucamy ziemniaki oraz fasolkę szparagową.
  • Obsmażamy krótko.
  • Do warzyw dodajemy kawałki obranego czosnku' puszkę pomidorów pelati, mieszankę curry i ostrą paprykę w proszku.
  • Mieszamy.
  • Dusimy pod przykryciem, aż ziemniaki i fasolka będą miękkie.
  • Warzywa mają być nie za twarde, ale mają zachować swoją strukturę.
  • Na koniec doprawiamy do smaku.
  • Gulasz podajemy z odsączoną i opłukaną z zalewy ciecierzycą.
  • Posypujemy posiekanymi liśćmi kapusty pak choi.
  • To danie można jeszcze rozwijać, dodając np. dobrej jakości oliwki, ale już w takiej wersji jest bardzo syte.
  • Podajemy najlepiej z ulubionym białym winem!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz