BUDYNIOWA TARTA Z TRUSKAWKAMI I BEZĄ
SKŁADNIKI/kruchy spód
- 150 g mąki
- 50 g cukru
- 90 g masła
- 2 żółtka
MASA BUDYNIOWA:
- 1 budyń śmietankowy
- 500 ml mleka
BEZA:
- 500 g truskawek
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
DODATKI:
- 2 białka
- 100 g cukru
- 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie suche składniki na ciasto zagnieść (tak by powstała kruszonka), następnie dodać żółtka uformować w kulę i odstawić do lodówki na 1 godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim spód blaszki do tarty, nakłuć widelcem.
Ciasto przykryć folią aluminiową i dodać obciążenie w postaci kulek ceramicznych lub fasoli.
Piec w temperaturze 190 stopni C przez 15 minut.
Ciasto przykryć folią aluminiową i dodać obciążenie w postaci kulek ceramicznych lub fasoli.
Piec w temperaturze 190 stopni C przez 15 minut.
Usunąć obciążenie i piec ciasto jeszcze przez kolejne 15 minut.
Ciasto wyjąć i nastawić piekarnik na 160 stopni C.
Ugotować budyń.
Przygotować bezę, białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając białka.
Dodać mąkę ziemniaczaną, masa powinna być sztywna i lśniąca.
Na upieczony spód wyłożyć masę budyniową, owoce wymieszane z mąką ziemniaczaną oraz bezę.
Piec 30 minut w 170 stopniach C.
Jeżeli beza nie jest jeszcze dopieczona, suszymy kilka minut.
Na upieczony spód wyłożyć masę budyniową, owoce wymieszane z mąką ziemniaczaną oraz bezę.
Piec 30 minut w 170 stopniach C.
Jeżeli beza nie jest jeszcze dopieczona, suszymy kilka minut.
Komentarze
Prześlij komentarz