BUDYNIOWA TARTA Z TRUSKAWKAMI I BEZĄ

SKŁADNIKI/kruchy spód
  • 150 g mąki
  • 50 g cukru
  • 90 g masła
  • 2 żółtka
MASA BUDYNIOWA:
  • 1 budyń śmietankowy
  • 500 ml mleka
BEZA:
  • 500 g truskawek
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
DODATKI:
  • 2 białka
  • 100 g cukru
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie suche składniki na ciasto zagnieść (tak by powstała kruszonka), następnie dodać żółtka uformować w kulę i odstawić do lodówki na 1 godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim spód blaszki do tarty, nakłuć widelcem.
Ciasto przykryć folią aluminiową i dodać obciążenie w postaci kulek ceramicznych lub fasoli.
Piec w temperaturze 190 stopni C przez 15 minut.
Usunąć obciążenie i piec ciasto jeszcze przez kolejne 15 minut.
Ciasto wyjąć i nastawić piekarnik na 160 stopni C.
Ugotować budyń.
Przygotować bezę, białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając białka.
Dodać mąkę ziemniaczaną, masa powinna być sztywna i lśniąca.
Na upieczony spód wyłożyć masę budyniową, owoce wymieszane z mąką ziemniaczaną oraz bezę.
Piec 30 minut w 170 stopniach C.
Jeżeli beza nie jest jeszcze dopieczona, suszymy kilka minut.

Komentarze

Popularne posty