środa, 5 lipca 2017

Siła tradycji


Hej!
W moim ulubionym sklepie trwa teraz Tydzień bałkański, więc postanowiłam, że przygotuję specjalność kuchni chorwackiej. Wszystkie składniki przygotowałam i trzymałam się przepisu z gazetki. No, ale nie byłabym sobą gdybym czegoś nie dodała, albo nie zamieniła . Bo bardzo brakowało mi tu ziół. Poleciały do potrawy estragony i oregana i potrawa wyszła wspaniale zapaszysta i kolorowa.
Potrzebujemy:
  • 1 ośmiornicę
  • 4 marchewki
  • 4 cebule
  • 1 główkę czosnku
  • kilka ziemniaków
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • estragon


Ośmiornicę najpierw trzeba rozmrozić. Obieramy warzywa i kroimy na cztery części. Do dużego naczynia żaroodpornego wkładamy warzywa polewamy oliwą oraz doprawiamy przyprawami. Na wierzchu kładziemy ośmiornicę i przykrywamy. Pieczemy około 1,5 godziny. Jeśli będzie za dużo sosu trzeba jeszcze podpiec bez pokrywki. Smacznego.





P.S. - Spotkanie z kuchnią bałkańską w moim domu wyzwoliło tylko falę zachwytów nad moimi pierogami (przepis tutaj i tutaj) 😊.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz