2017/07/03

Zupa krem z cukinii

Ostatnio udało mi się kupić piękne, młode cukinie. Błyszczące, bez żadnej skazy, idealne do wszystkiego! Oczywiście najlepsze na surowo. Z jednej zrobiłam już placuszki cukiniowe, z kolejnej postanowiłam przygotować bardzo szybki obiad zupę - krem, wyszła tak dobrze, że dzisiaj dzielę się z Wami jakże prostym i skutecznym przepisem! Warunek jest jeden - kupujecie naprawdę smaczne, malutkie cukinie. Tylko takie mają mało pestek, można je jeść na surowo i są słodkie w smaku.

Jak się okazało, taka zupa krem świetnie smakuje na ciepło i na zimno, czyli to doskonałe rozwiązanie na upalne dni, które mam nadzieję, jeszcze do Polski powrócą! Smakuje dobrze solo, ale z grzankami będzie jeszcze lepsza!




Zupa krem z cukinii / 1 porcja


Składniki:
  • 150 - 200 ml bulionu warzywnego
  • 1 cukinia 200 g
  • 1 mała biała cebula
  • 1 ząbek czosnek
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz do smaku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek


Przygotowanie:
  • Cukinię myjemy i osuszamy.
  • Z cukinii odcinamy końcówki.
  • Kroimy na mniejsze kawałki.
  • Cebulę i czosnek obieramy,
  • Cebulę kroimy na mniejsze kawałki.
  • Na oleju rzepakowym smażymy cukinię z cebulą i całym ząbkiem obranego czosnku
  • Mieszamy.
  • Podsmażone warzywa zalewamy bulionem.
  • Gotujemy, aż warzywa będą miękkie.
  • Całość miksujemy na krem.
  • Podajemy posypane szczypiorkiem.
  • W razie potrzeby doprawiamy do smaku.
  • Jeśli lubicie ostrzejsze smaki dodajcie szczyptę lub dwie ostrej papryki. 

1 komentarz:

  1. Super wygląda. Z cukinii zupy krem jeszcze nie jadłam. :)
    https://julias-cooking.com/

    OdpowiedzUsuń