Bardzo smaczne bananowe ciasto, tanie i łatwe w przygotowaniu w dodatku bez jajek więc alergicy to ciasto dla Was, natomiast osoby nietolerujące laktozę wystarczy że użyjecie jogurtu bez laktozy. Ciasto wychodzi mięciutkie i wilgotne :)
Składniki na keksówkę 22 x 10 cm
- 2 banany
- 80 g cukru trzcinowego
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 szkl mąki pszennej tortowej (szkl o pojemności 200 ml)
- szczypta soli
- 1/3 szkl oleju
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 płaska łyżka jogurtu naturalnego
- garść groszków czekoladowych
1. Banany miksujemy z cukrami.
2. Dodajemy mąkę, sodę, sól, jogurt i miksujemy króciutko, na koniec dodajemy groszki czekoladowe.
Ciasto pieczemy w 180 stop. przez 45-50 minut
Po ostygnięciu możemy polać czekoladą i np. posypać mielonymi orzechami. Smacznego !