czwartek, 29 czerwca 2017

Wrapy z humusem, gyrosem z kurczaka i warzywami

Lubicie hummus? Ja bardzo...Zazwyczaj jadam go ze świeżym pieczywem, ale dzisiaj użyłam go jako dodatek do wrapów. Oprócz tego, do nadzienia dodałam gyros z kurczaka i kolorowe warzywa. Wrapy to pyszny fast food, który jest  nie tylko łatwy w przygotowaniu, ale również bardzo szybki. Poza tym wrapy możemy podać na obiad, kolacje lub możemy zabrać je ze sobą jako lunch do pracy i szkoły. Pysznie smakują zarówno na zimno jak i na gorąco! Polecam :-)





Składniki:
hummus:
ciecierzyca gotowana na parze Bonduelle1 puszka,
Tahini 1,5 łyżki,
czosnek 1 duży ząbek,
papryka słodka mielona 1 łyżeczka,
sok z cytryny do smaku,
sól i pieprz do smaku,
natka pietruszki posiekana 1 łyżka,
woda 10 łyżek,

dodatkowo:
tortille 8 szt,
sałata  lodowa pół główki,
kukurydza konserwowa 3/4 puszki,
pomidor 2 szt,
papryka czerwona pół szt,
ogórki konserwowe 4 szt,
pierś z kurczaka 2 szt,
przyprawa gyros 1 łyżka,
olej do smażenia,

Sposób przygotowania:
Ciecierzycę odcedzamy, następnie miksujemy na gładką masę z dodatkiem wody i tahini. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, sok z cytryny do smaku oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błon i kroimy na grubsze paski. Następnie posypujemy piersi przyprawą gyros, mieszamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. 
Pomidory oraz paprykę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki do wrapów dzielimy na 8 części.
Tortille smarujemy hummusem, następnie nakładamy poszarpaną sałatę lodową,  pomidory, paprykę, kukurydzę, pół ogórka konserwowego pokrojonego w półplasterki oraz kurczaka. Tortille zwijamy jak krokieta. Podajemy na zimno lub na gorąco. Ja preferuje podgrzane w piekarniku lub przyrumienione na grillu. 
Smacznego :-)

W związku z 25-leciem firmy Bonduelle, mam dla Was ciekawostkę:-)
Czy wiesz, że?
Rolnicy Bonduelle stosują płodozmian, aby zmniejszyć liczbę patogenów (chorób i insektów). a także pozostawiają rośliny między grządkami, aby nadmiernie nie odsłaniać ziemi, co powodowałoby jej jałowienie poprzez ,,wywiewanie  wartościowych składników. Dzięki temu gleba pozostaje żyzna, a Wy możecie cieszyć się zdrowymi i smacznymi warzywami. 

Bonduelle - od 25 lat z Wami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz