Dżem agrestowo-truskawkowy

Pachnący latem dżem o idealnym połączeniu kwaśnego agrestu i słodkich truskawek

Ilość: 4 słoiki 700 ml

Składniki:

  • 2 kg agrestu 
  • 1 kg truskawek 
  • 2,5-3 kg cukru (w zależności od kwaśności agrestu) 



Przygotowanie:

Agrest i truskawki oczyszczamy, płuczemy i mielimy przez maszynkę. Następnie owoce smażymy około 2,5 godziny na wolnym ogniu. Dodajmy cukier i smażymy jeszcze przez 1 godzinę. Dżem nakładamy do słoików i pasteryzujemy.

Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

4 komentarze:

  1. W moim domu też trwa aktualnie wielka "słoikomania" - co się da to na przetwory i zimą będzie można się rozsmakować. Może i Twój pomysł wykorzystam, bo takiego dżemu jeszcze nie miałam :)

    OdpowiedzUsuń