Ciasto na bazie jogurtu z truskawkami i chrupiącym słonym karmelem
SKŁADNIKI/CIASTO:
SKŁADNIKI/KARMEL:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1 szklanka drobnego cukru
- 2 kropelki olejku waniliowego
- 50 g roztopionego masła
- 1 szklanka greckiego jogurtu naturalnego
- 300 g truskawek
(składniki w temperaturze pokojowej)
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia.
W misce ubić jajka z cukrem i olejkiem, ubijać na wysokich obrotach do momentu uzyskania gęstej i puszystej masy.
Do masy dodać jogurt, masło oraz mąkę z proszkiem do pieczenia.
Miksować chwilę, tylko do momentu połączenia się składników.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Gotowe ciasto wylać do formy i poukładać na nim truskawki.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok 45 minut.
W misce ubić jajka z cukrem i olejkiem, ubijać na wysokich obrotach do momentu uzyskania gęstej i puszystej masy.
Do masy dodać jogurt, masło oraz mąkę z proszkiem do pieczenia.
Miksować chwilę, tylko do momentu połączenia się składników.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Gotowe ciasto wylać do formy i poukładać na nim truskawki.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok 45 minut.
SKŁADNIKI/KARMEL:
- pół szklanki białego cukru
- 3 łyżki wody
- 1/3 łyżeczki soli morskiej (zmielonej)
PRZYGOTOWANIE:Cukier wysypać na nagrzaną patelnię i rozprowadzić po całej powierzchni, odczekać chwilę aby się przyrumienił.
Zalać 3 łyżkami wody i energicznie wymieszać, dodać sól.
Gotować przez ok 4-5 minut.
Gotowym karmelem udekorować placek.
Zalać 3 łyżkami wody i energicznie wymieszać, dodać sól.
Gotować przez ok 4-5 minut.
Gotowym karmelem udekorować placek.
Komentarze
Prześlij komentarz