Migdałowa babka

Migdałowa babka (1)U mnie w domu uwielbiam się wszystkie babki. Dlatego piekę je najczęściej. Piaskowe, łaciate, cytrynowe, z rodzynkami… Dziś zapraszam Was na kolejną pyszną babkę, tym razem w wersji migdałowej. Do przygotowania babki wykorzystałam wspaniałą mąkę migdałową, którą możecie nabyć w sklepie ze zdrową ekologiczną żywnością BioIndygo.pl Mąka migdałowa, to nic innego jak zmielone migdały. Ma delikatny słodki smak. W przeciwieństwie do innych mąk można ją spożywać na surowo. A co najważniejsze ma ona wiele cennych witamin i minerałów, jak witamina E, żelazo, wapń czy potas. Mąka wspaniale nadaje się do słodkich wypieków, najróżniejszych placuszków, gofrów, a nawet zagęszczania zup czy sosów. Mąkę migdałową można również spokojnie dodawać do owsianek, sałatek itd. Polecam, warto spróbować tego wspaniałego produktu. Mąka zakupiona na BioIndygo.pl spełniła w pełni moje oczekiwania. Produkt bardzo dobrej jakości, idealnie zmielony. Warto zajrzeć do sklepu.

logo_bioindygoMigdałowa babka (2)

A wracając do przepisu… Wystarczy kilka chwil na przygotowania + czas pieczenia i… można się cieszyć pyszną migdałową babką. Spróbujcie.

*przepis z moimi drobnymi zmianami pochodzi ze strony Moje Wypieki

Składniki: (na keksówkę)

  • 200 g dobrej jakości masła
  • 180 g cukru
  • 120 g mąki pszennej
  • 4 większe jajka (u mnie wiejskie)
  • 100 g mąki migdałowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

*składniki muszą być w temperaturze pokojowej

Przygotowanie:

Do jednej miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia (mąkę warto przesiać). Następnie dodajemy mąkę migdałową, mieszamy łyżką składniki.

W drugiej misce ucieramy masło z cukrem, 2 łyżeczkami cukru z prawdziwą wanilią i jajkami na jasną puszystą masę. Następnie do naszej masy dodajemy mieszankę mąk z proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy tylko do połączenia składników (najlepiej drewnianą łyżką, choć ja czasem robię to króciutko mikserem na najmniejszych obrotach).

Masę wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną keksówki. Babkę pieczemy na środkowym poziomie w piekarniku nagrzanym do 165 stopni do tzw. suchego patyczka około 45 minut (czas pieczenia może być różny, zależy od piekarnika).

Po wystygnięciu babkę oprószamy cukrem pudrem.

Migdałowa babka (3)

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

6 comments

Dodaj komentarz