sobota, 24 czerwca 2017

Crumble z truskawkami na weekend

Najprostszy deser ever na weekend to owoce pod kruszonką tzw. crumble truskawkowe. Polecam teraz póki jeszcze sezon trwa :)


Składniki:
- 1/2 kg truskawek,
- 150 g mąki pszennej,
- 100 g masła, schłodzonego,
- 50 g cukru pudru + do posypania na upieczone crumble,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej.

Wykonanie:
Mniejsze truskawki użyjemy w całości, większe kroimy na połówki. Mieszamy je z mąką ziemniaczaną.

Owoce wkładamy do pojemniczków do zapiekania (kokilek). Na wierzch sypiemy kruszonkę. Pieczemy w temperaturze 180° ok. 20-25 minut do ładnego zarumienienia (opcja góra-dół). Po tym czasie wyjmujemy, chwilę czekamy na ostygnięcie. Podajemy na ciepło np. z lodami lub posypane cukrem pudrem. Kwaskowy smak owoców idealnie komponuje się ze słodką kruszonką. 

Kruszonka
Wszystkie składniki (mąka+masło+cukier puder) wrzucamy do miski. Ugniatamy ręcznie lub mikserem, aż powstaną większe grudki.














4 komentarze:

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari