Babeczki marmurkowe z różą

Babeczki marmurkowe z różą (2)Uwielbiam piec najróżniejsze babeczki. Ich przygotowanie jest proste. To wspaniała zabawa dla dzieci, które mogą pomóc mamie w wypiekach. Takie małe słodkości można je zabrać ze sobą idąc w gości lub po prostu zjeść z rodziną. Dziś zapraszam Was na babeczki marmurkowe z różą. Połączenie tych smaków okazało się strzałem w przysłowiową 10. Spróbujcie.

Babeczki marmurkowe z różą (1)Babeczki marmurkowe z różą

Babeczki marmurkowe z różą (3)

Babeczki marmurkowe z różą
Write a review
Print
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
  1. (na 4 większe babeczki)
  2. 1 szklanka mleka
  3. 1 jajko klasy L
  4. 1/2 szklanki oleju
  5. 2 łyżeczki budyniu waniliowego (proszek)*
  6. 2 szklanki mąki pszennej
  7. 1/2 szklanki cukru
  8. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  9. 1 czubata łyżka kakao (ciemne, do wypieków)
  10. 4-6 łyżeczek konfitury z płatków róży Polska Róża
  11. * użyłam budyniu (proszek) z cukrem
Przygotowanie
  1. Do dużej miski wbijamy całe jajko, dodajemy mleko i dokładnie całość mieszamy łyżką. Następnie dodajemy olej i znów mieszamy.
  2. W drugiej misce łączymy (również łyżką) mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, cukrem i budyniem waniliowym.
  3. Następnie miskę z suchymi składnikami przesypujemy powoli do mokrych, wszystko dokładnie mieszamy.
  4. Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednaj dosypujemy czubatą łyżkę kakao (!nie słodzonego, używamy ciemnego kakao do wypieków), dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej kakaowej masy.
  5. Foremki na babeczki dobrze natłuszczamy i obsypujemy mąką.
  6. Do foremek wykładamy naprzemiennie łyżkę masy ciemnej, łyżkę jasnej zapełniając dno foremki. Następnie kładziemy 1-11/2 łyżeczki konfitury z płatków róży. Po czym znów nakładamy naprzemiennie masę ciemną i jasną. Każdą foremkę napełniamy w ten sam sposób ciastem i nadzieniem do około 3/4 wysokości.
  7. Marmurkowe babeczki z różą wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom. Babeczki pieczemy około 30 minut. W zależności od piekarnika i użytych foremek warto sprawdzić stan upieczenia patyczkiem. Jeśli użyjemy mniejszych foremek (większa ilość babeczek) czas pieczenia może być krótszy.
  8. Po wyjęciu z piekarnika babeczki studzimy, a następnie wyciągamy z foremek.
  9. Podajemy same, oprószone delikatnie cukrem pudrem lub polane delikatnie cytrynową polewą.
  10. Smacznego
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/
Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz