curry-z-kalafiora4

Curry z kalafiora

Curry z kalafiora to istna, przepraszam za określenie, orgia smaków ?. Myślę, że to świetny przykład, jak z niewyszukanych składników można stworzyć pyszne, kolorowe i zdrowe danie. Naprawdę polecam, bo zrobienie tego curry, to żadna filozofia. Zdobycie potrzebnych przypraw nie powinno stanowić problemu, bo są dostępne w każdym większym supermarkecie. A warto je mieć w domu, bo nadają się świetnie do wielu potraw, a dodatkowo są bardzo bogatym źródłem korzystnych dla zdrowia antyoksydantów. Kurkuma, imbir czy cynamon są polecane w wielu chorobach ze względu na działanie przeciwzapalne, ale mają także silne działanie przeciwnowotworowe.

Przepis inspirowany Jadłonomią, bo z tego przepisu nauczyłam się robić curry, więc siłą rzeczy wszystkie curry na blogu są jakąś jego wersją.

 

 

 

Składniki:

  • cebula
  • pomidory (świeże/z puszki) + ewentualnie koncentrat pomidorowy
  • kalafior
  • ryż pełnoziarnisty/brązowy
  • przyprawy:
    • kurkuma
    • kumin
    • cynamon
    • imbir
    • gałka muszkatołowa
    • nasiona kolendry
    • słodka mielona papryka
    • sól
  • olej rzepakowy
  • natka pietruszki
  • czarnuszka

 

Wykonanie:

  1. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Kalafiora umyć, pokroić w niewielkie kawałki.
  2. Jeżeli używamy świeżych pomidorów, sparzyć je obrać i pokroić w kostkę.
  3. Na patelnię wrzucić cebulę, dolać trochę wody i dusić pod przykryciem aż lekko zmięknie (około 5 minut). Następnie dodać pomidory i ewentualnie koncentrat pomidorowy. Dosypać przyprawy (szczodrze, z wyjątkiem soli) i dokładnie wymieszać. Jeżeli sos jest bardzo gęsty, dolać wody.
  4. Dorzucić kalafiora i bardzo dokładnie wymieszać. Przykryć pokrywką i dusić od czasu do czasu mieszając aż kalafior zmięknie, a sos się zagęści (około 20-25 minut; nie rozgotowywać kalafiora, powinien pozostać al dente – nie ma nic gorszego niż rozciapciany kalafior…)
  5. W międzyczasie ugotować ryż na sypko z niewielkim dodatkiem soli. Pełnoziarnisty gotować około 10-15 minut, a brązowy – około 30-35 minut. Można dodać do gotowania także kurkumę.
  6. Natkę pietruszki posiekać.
  7. Nakładać na talerze ryż, curry, polać olejem rzepakowym, posypać natką pietruszki i czarnuszką. Mniam!!

 

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Curry z kalafiora
Autor:
Opublikowano:

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.