piątek, 23 czerwca 2017
Sambar - indyjska zupa z soczewicy
Sambar to aromatyczna zupa z soczewicy z pastą z tamaryndu.
Jest przygotowywana w południowych Indiach oraz na Sri Lance.
Soczewica jest źródłem cennych witamin oraz białka, jest też niskokaloryczna.
Hindusi doceniają jej właściwości i jest ona bardzo popularnym składnikiem ich kuchni.
Składniki:
1,5 szklanki czerwonej soczewicy
1 łyżka pasty z tamaryndu
1 szklanka dowolnych warzyw (np. kalafior, marchewka, ziemniak, okra, fasolka szparagowa)
pomidor
2 łyżki sambar powder
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
kawałek imbiru
liść laurowy
1 pomidor
papryczka chilli
Przygotowanie:
Warzywa (oprócz cebuli i pomidorów) pokrój.
Ugotuj w osolonej wodzie.
Rozgrzej olej.
Cebulę posiekaj lub zmiel. Czosnek i imbir posiekaj lub zmiel.
Dodaj przyprawy, chilli oraz cebulę.
Podsmaż chwilę, dodaj czosnek, imbir, pastę tamaryndową.
Wymieszaj. Dodaj soczewicę.
Gotuj aż soczewica będzie miękka, pod koniec gotowania dodaj pokrojony pomidor.
Dodaj warzywa, wmieszaj.
Zupa najlepiej smakuje po kilku godzinach, kiedy aromaty się "przegryzą" ;)
Polecam z indyjskimi chlebkami lub jako tradycyjne indyjskie śniadanie z dosą.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz