Czekoladowa tarta z truskawkami

SKŁADNIKI NA KRUCHY SPÓD:
  • 160 g mąki pszennej
  • 60 g cukru pudru
  • 30 g kakao
  • szczypta soli
  • 100 g masła (zimnego)
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 1 żółtko

Mąkę i kakao przesiać, dodać masło, pokruszyć nożem lub dłońmi do momentu aż ciasto będzie przypominać kruszonkę. 
Dodać żółtko, cukier, sól, kwaśną śmietanę i zagnieść.
Z ciasta uformować kulę, zawinąć ją w folię spożywczą, chłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut minut.

Formę na tartę wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. 
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm i wyłożyć nim formę.
Ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto oprószyć mąką pszenną, wyłożyć na nie papier do pieczenia, następnie na papier wysypać fasolę lub kulki ceramiczne aby obciążyć ciasto.
Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. 
Obniżyć temperaturę piekarnika do 200ºC, wstawić ciasto i podpiec przez 15 minut. Następnie formę wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, wstawić z powrotem do piekarnika i piec dodatkowe 8 - 10 minut, do zarumienienia i wypieczenia spodu. Wyjąć, wystudzić.
PANNA COTTA:
  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • 100 ml mleka
  • 30 g cukru
  • 170 g białej czekolady
  • kilka kropel aromatu waniliowego lub 1 laska wanilii 
  • 3 łyżeczki żelatyny 
  • ok 400 g truskawek 

Do małego garnuszka wsypać żelatynę, zalać 2 łyżkami zimnej wody, odstawić do napęcznienia.
Do garnuszka przelać śmietanę kremówkę i mleko, dodać cukier i wanilię. 
Wymieszać, doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać połamaną na kostki czekoladę, odstawić na 2 minuty. 
 Wymieszać, do rozpuszczenia się czekolady.
Żelatynę postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego jej rozpuszczenia. Nie doprowadzać do wrzenia. 
Rozpuszczoną żelatynę dodać do ciepłej czekoladowej mieszanki, dokładnie wymieszać do połączenia się. Wystudzić, następnie schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia.
Panna cottę przelać na wystudzony spód tarty. 
 Poukładać truskawki.

DŻEM TRUSKAWKOWY:
  • 250 g truskawek
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
Żelatynę zalać 2 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia.
Truskawki pokroić na kawałki i wsypać do garnuszka.
Zasypać cukrem i podgotować do momentu aż truskawki wypuszczą sporo soku.
Całość przecisnąć przez sitko aby pozbyć się pestek.
Żelatynę rozpuścić i dodać do soku truskawkowego.
Polać tartę.
Odstawić na kilka godzin do lodówki.




Komentarze

Popularne posty