Kalafior gotowany w sosie pomidorowym

przez Kardamonowy

Nie, przepis niestety nie jest mój. Znowu wróciłam trochę do Jamiego, to jego dzieło. Pyszne, totalnie kompletne. Objedliśmy się po kokardki. Z dodatkami możecie kombinować, mogą to być oliwki, kapary, anchois, różne zioła. W oryginale były właśnie anchois, natka i czarne oliwki. Róbcie na potęgę.



Składniki:
1 duży kalafior
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 puszki pomidorów krojonych
garść czarnych oliwek bez pestek
garść jabłuszek kaparowych
pół szklanki wody
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka poszatkowanej natki pietruszki
oliwa
sól
pieprz
(przepis na 2-3 porcje)  

Kalafior musi być gotowany w rondlu o takiej średnicy, żeby po włożeniu do niego kalafiora pozostało jakieś 2 cm wolnego miejsca (od ścianek), wtedy mamy pewność, że się dobrze ugotuje. Pamiętajcie jeszcze o tym, że garnek musi być na tyle wysoki, żeby zmieścił się w nim kalafior, który będzie przykryty pokrywką. Ja zrobiłam dokładnie tak jak było napisane w przepisie i faktycznie cały pięknie się ugotował. Pokrojoną w kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek smażymy w rondlu do zrumienienia, dodajemy pomidory (można je lekko zmiażdżyć widelcem), wodę, oliwki, jabłuszka kaparowe, oregano, sól i świeżo mielony pieprz, gotujemy na wolnym ogniu 5 minut. Do rondla wkładamy kalafiora – wciskamy go w sos, przykrywamy pokrywką i gotujemy na najmniejszym ogniu około godziny. Przed podaniem posypujemy natką. 

8 komentarzy

Patrycja 23 czerwca, 2017 - 8:55 am

Super przepis, zapisuję i z chęcią wypróbuję 🙂

Odpowiedz
Ola 23 czerwca, 2017 - 8:55 am

Oooo! Idealny obiad w moim wege domku 🙂 Szkoda, że tam gdzie mieszkam ciężko o kapary, ale bez nich chyba też da radę 😉

Odpowiedz
Monika 23 czerwca, 2017 - 8:56 am

Pewnie, że da :).

Odpowiedz
Monika 23 czerwca, 2017 - 8:57 am

Zrób koniecznie :).

Odpowiedz
Unknown 8 lipca, 2017 - 7:09 pm

tak jak za kalafiorem nie przepadam, tak z pomidorami uwielbiam 😀 świetny przepis! dzięki za podzielenie się nim z nami 🙂

Odpowiedz
Monika 8 lipca, 2017 - 7:14 pm

Mam ja w swoim gronie takich dziwaków, którzy nie lubią kalafiora, więc rozumiem :). Dzięki za dobre słowa, pozdrawiam :).

Odpowiedz
Unknown 4 sierpnia, 2017 - 11:19 am

Jaimie rządzi super przepis 🙂

Odpowiedz
Monika 4 sierpnia, 2017 - 11:24 am

Zawsze :).

Odpowiedz

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności