Delikatny kokosowy serniczek (z mlekiem kokosowym)

Delikatny kokosowy serniczek (z mlekiem kokosowym) (1)Delikatny kokosowy serniczek (z mlekiem kokosowym) (3)

Delikatny, rozpływający się w ustach, kokosowy… Polecam Wam ten pyszny i prosty w przygotowaniu deser. Delikatny kokosowy serniczek (z mlekiem kokosowym), to wspaniały pomysł na popołudniową słodycz czy spotkanie z przyjaciółką – wówczas polecam przygotować go z podwójnej porcji (w dwóch naczynkach do zapiekania). Delikatności i niepowtarzalnego smaku nadaje serniczkowi mleko kokosowe. Ja polecam produkt z Kuchnie Świata

kuchnie świata logoZ takiej ilości mleczka spokojnie możecie przygotować większą ilość serniczków lub wykorzystać je do innych przepisów – już niedługo na blogu znajdziecie kolejną inspirację z mlekiem kokosowym 🙂

Delikatny kokosowy serniczek (z mlekiem kokosowym) (2)

Składniki:

  • 200 g twarogu sernikowego z wiaderka
  • 1 większe jajko
  • 1/3 szklanki mleka kokosowego – polecam duży kartonik z Kuchnie Świata
  • 4 łyżki cukru kokosowego
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier puder do oprószenia serniczka
  • chipsy kokosowe
  • do przyozdobienia (opcjonalnie) – kandyzowana wiśnia i listki świeżej mięty

Przygotowanie:

Do miski przekładamy cały twaróg sernikowy, wbija całe jajko, dolewamy mleko kokosowe i cukier, dokładnie i energicznie mieszamy składniki do połączenia. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i znów mieszamy. Serową masę przekładamy do naczynka do zapiekania (moje naczynko było ciut niższe niż zazwyczaj, więc nie wykorzystałam około 2 łyżek masy).

Serniczek wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na środkowy poziom. Ciasto pieczemy około 25 minut (należy je obserwować). Zostawiamy na około 5 minut w uchylonym wyłączonym piekarniku. Następnie wyciągamy oprószamy cukrem pudrem i posypujemy kokosowymi chipsami. Wierzch można dodatkowo ozdobić kandyzowaną wiśnią i listami świeżej mięty.

Serniczek najlepiej je się łyżeczką 😉

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

One comment

Dodaj komentarz