wtorek, 20 czerwca 2017

Kasza jęczmienna z cukinią i serem feta

Kolejne danie z kaszą w roli głównej. Tym razem towarzyszy jej cukinia i pyszny ser feta. Tak przygotowany obiad możecie zabrać do pracy lub na zajęcia. Danie nie ma miliona kalorii, więc można je zjeść z czystym sumieniem będąc na diecie.


Składniki
  • 100 g kaszy jęczmiennej wiejskiej
  • 1 mała cukinia
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 100 g sera feta

Przygotowanie

Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę, a cukinię w ćwiartki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy warzywa. Dodajemy ugotowaną kaszę, a następnie doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem.

Ser feta kroimy w kostkę i mieszamy z pozostałymi składnikami. Całość podsmażamy jeszcze 1-2 minuty. Podajemy posypane niewielką ilością sera feta. Z podanych składników wychodzą 2 porcje.


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz