Proste ciasto cytrynowe z kandyzowanym ananasem

Proste ciasto cytrynowe z kandyzowanym ananasemProste ciasto cytrynowe z kandyzowanym ananasem (2)

Dziś zapraszam Was na proste, szybkie w przygotowaniu ciasto cytrynowe z kandyzowanym ananasem. Idealne do popołudniowej kawy lub herbaty. Wyczuwalna cytrynowa nuta, słodkość kandyzowanego ananasa… nic tylko piec i jeść 😉 Spróbujcie.

Polecam Wam przyprawy Skworcu! Jakość i niska cena (nie płacimy za kolorowe opakowania), a do tego bogaty wybór 🙂

skworcu_logoProste ciasto cytrynowe z kandyzowanym ananasem (3)

Składniki:

Przygotowanie:

Siekamy 1/2 szklanki kandyzowanego ananasa na mniejsze kawałki i odstawiamy.

Do miski przekładamy miękką (!) margarynę – najlepiej pociętą na mniejsze kawałki. Dosypujemy cukier i wbijamy jedno jajko, całość dokładnie miksujemy.

Ciągle miksując wbijamy kolejne jajka. Zmniejszamy obroty miksera. Wsypujemy 1 szklankę mąki pszennej z proszkiem do pieczenia, dokładnie miksujemy.

Następnie dodajemy skórkę startą z jednej cytryny i sok z całej cytryny. Miksujemy. Dodajemy resztę mąki (1 szklankę), miksujemy na mniejszych obrotach.

Na koniec wsypujemy kandyzowanego ananasa. Całość chwilkę miksujemy.

Ciasto przekładamy łyżką do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną formy (u mnie keksówka).

Ciasto pieczemy na środkowym poziomie w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka około 45 minut.

Gdy ciasto przestygnie wyjmujemy je z formy i oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz