2017/06/19

Sałatka z kolorowymi pomidorkami i czarnymi oliwkami

To sałatka, która bardzo mi odpowiada. W stylu śródziemnomorskim, z kolorowymi i bardzo soczystymi pomidorkami. Bardzo lubię oliwki, ale tylko czarne lub zielone z pestkami. Bardzo letnia, orzeźwiająca sałatka na najbliższe dni, które zapowiadają się upalnie. Taką sałatkę można jeść solo lub jako dodatek do np. kaszy kuskus. Polecam komponowanie kolorowych sałatek, bo takie smakują najlepiej, jemy przecież oczami! Sałatkę skropiłam płynnym złotem czyli olejem rzepakowym, który tutaj bardzo pasuje i dobrze komponuje się ze składnikami! 



Sałatka z kolorowymi pomidorkami i czarnymi oliwkami / 1 porcja


Składniki:
  • 1 szklanka kolorowych pomidorków koktajlowych
  • 1/2 ogórka zielonego
  • 1/3 czerwonej cebuli
  • 1/3 szklanki czarnych oliwek
  • 3 łyżki posiekanej natki z pietruszki
  • 3 łyżeczki oleju rzepakowego
  • sól do smaku


Przygotowanie:
  • Pomidorki myjemy. Osuszamy.
  • Kroimy na mniejsze kawałki.
  • Przekładamy do miski.
  • Ogórka zielonego ze skórką kroimy w kostkę i dodajemy do pomidorków.
  • Cebulę obieramy i siekamy.
  • Dodajemy do pozostałych składników.
  • Wszystko mieszamy z posiekaną natką z pietruszki i oliwkami.
  • Doprawiamy do smaku.
  • Skrapiamy olejem rzepakowym.
  • Mieszamy jeszcze raz.
  • podajemy solo lub z chrupiącym pieczywem.
  • Idealna sałatka na grilla.


1 komentarz: