Mus truskawkowy z kaszy manny to szybki i prosty w wykonaniu deser. Najlepiej smakuje w wersji schłodzonej. Podane składniki wystarczą na dwa pucharki o pojemności ok. 250ml. Inspiracja: Smakołyki Bereniki
Mus truskawkowy z kaszy manny – Składniki:
- 40g kaszy manny (3 łyżki)
- 300ml mleka
- 30g cukru (2 łyżki)
- 200g truskawek do musu + kilka truskawek do dekoracji
- 1 łyżka soku z cytryny
- 100g śmietanki kremówki 30% lub 36% (najlepiej UHT)
Mus truskawkowy z kaszy manny – Wykonanie:
- Kaszkę wymieszać z 50ml mleka i cukrem, pozostawić na 30 minut do napęcznienia.
- Resztę mleka zagotować, do gotującego się mleka wlać zawiesinę z kaszy manny, gotować na małym ogniu, cały czas mieszając do całkowitego rozklejenia się skrobi (do wyraźnego zgęstnienia).
- Ugotowaną kaszę zdjąć z ognia, garnek przykryć folią spożywczą i pozostawić kaszkę do ostygnięcia. Następnie zmiksować ją do uzyskania puszystej masy.
- Truskawki umyć, pozbawić szypułek, rozdrobnić blenderem na mus wraz z sokiem z cytryny.
- Mus truskawkowy (2 łyżeczki zostawić do ozdoby) dodać do kaszki, zmiksować.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno i delikatnie za pomocą łyżki wmieszać do kaszki.
- Gotowy mus przełożyć do szklanych pucharków, na wierzchu zrobić kleksy z pozostawionego musu truskawkowego, schłodzić.
- Mus podawać schłodzony, przed podaniem dekorować połówką truskawki i ewentualnie bitą śmietaną. Smacznego!
Więcej przepisów na dania z truskawkami znajdziecie tutaj pod tagiem: TRUSKAWKI