śiadanie
obiad
kolacja
przekąski
koktajle

Mango koktajl

czwartek, 10 marca 2016


10 min
Mango koktajl
Pora na coś zdrowego do picia. Proponuje Wam pełen zdrowia i witamin, orzeźwiający koktajl z mango. Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, a do tego bardzo smaczny.

Czas przygotowania i ilość porcji

10 minut, 4 porcje

Produkty

  • 1 mango,
  • 400 g jogurtu naturalnego,
  • 1/2 limonki,
  • 3 łyżeczki miodu

Reklama

Przygotowanie

Mango umyj i obierz z skórki. Następnie pokrój na małe kawałki i wrzuć do wysokiego naczynia. Dodaj jogurt naturalny i sok z połowy limonki. Całość miksuj za pomocą blendera aż uzyskasz jednolitą konsystencje. Następnie dodaj miód, aby odrobinę osłodzić napój. Koktajl przelej do szklanki i schłodź w lodówce.

Reklama

Wiem co jem

Mango jest bogatym źródłem minerałów i witamin. Zawiera dużą ilość błonnika i białka oraz mangiferyny, która skutecznie zwalcza drobnoustroje i wirusy, zapobiega rozwojowi miażdżycy, poprawia pamięć oraz jest silnym antyoksydantem. Owoce te są wyjątkowo bogate w przeciwutleniacze, w tym m.in. w witaminy A, C i E, które zwalczają nadmiar wolnych rodników w organizmie, dzięki czemu zapobiegają procesom nowotworowym i innym chorobą, ale także wpływają na polepszenie stanu skóry i kości. Dla osób będących na diecie istotny może być fakt, że mango zawiera enzymy trawienne wspomagające przemianę materii. Mango jest również dobrym źródłem składników mineralnych takich jak miedź, potas i magnez. Wysoka zwartość potasu pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Mango jest również niskokaloryczne, gdyż 100 g tego owocu to jedynie 60 kcal. 




1 komentarz :