śiadanie
obiad
kolacja
przekąski
koktajle

Penne z sosem tuńczykowo-pomidorowym

piątek, 11 marca 2016


20 min
Penne z sosem tuńczykowo-pomidorowym
Dziś podzielę się z Wami przepisem na obiad, który uwielbiam i który jest bardzo szybki i prosty w przygotowaniu. Nie jest on może do końca fit przepisem, ale jest naprawdę smaczny i gdy nie mamy pomysłu na obiad warto go wykorzystać. Makaron z tuńczykiem i sosem pomidorowym, czyli coś w sam raz na piątek.

Czas przygotowania i ilość porcji

20 minut, 2 porcje

Produkty

  • 200 g makaronu penne,
  • 100 g koncentratu pomidorowego,
  • 1 puszka tuńczyka w oleju,
  • 2 ząbki czosnku,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz.

Reklama

Przygotowanie

Makaron ugotuj na al dente w osolonej wodzie. Otwórz puszkę z tuńczykiem i na patelnie przelej olej, który znajduję się w puszce. Gdy olej będzie gorący, na patelnie wyciśnij dwa ząbki czosnku. Podsmaż czosnek przez chwilę i następnie dodaj tuńczyka. Koncentrat rozcieńcz wodą tak, aby miał konsystencje sosu. Wlej go na patelnie i dokładnie wymieszaj z tuńczykiem. Sos przypraw solą i pieprzem. Całość gotuj przez około 5 minut.

Reklama

Gdy sos będzie już gotowy dorzuć do niego pokrojoną natkę pietruszki i wymieszaj. Jeśli sos będzie za gęsty możesz dodać do niego odrobinę wody, w której gotowany był makaron. Na koniec sos zmieszaj z makaronem. 


Spróbuj także:

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz