Puszyste ciasto marchewkowo jabłkowe. Idealne ciasto dla dzieci i dorosłych.

Puszyste ciasto marchewkowo jabłkoweDziś zapraszam Was na przepis na puszyste ciasto marchewkowo jabłkowe. Idealne ciasto dla dzieci i dorosłych. Upiekłam je w dwóch mniejszych keksówkach specjalnie dla moich pociech, aby każde miało coś dla siebie i w miarę swoich możliwości pomogło mamie przy ozdabianiu lub po prostu przy zjadaniu tejże słodkości.  Zawsze moje wypieki i wszystko co tworzę w kuchni miało ten magiczny składnik SERCE. Ale wraz z urodzeniem mojej córeczki, a potem synka tego serca i radości jest o wiele więcej. Kocham przygotowywać słodkości i inne pyszności z moimi skarbami. Mniejsze jeszcze nie może pomóc, ale większe czynnie uczestniczy we wszystkim.

Puszyste ciasto marchewkowo jabłkowe (2)Te małe ciasta sprawdzają się w każdej kryzysowej sytuacji – są wspaniałym lekarstwem na nudę mojej większej pociechy, idealnym rozwiązaniem na spędzenie czasu, gdy ukochana zjeżdżalnia moknie od deszczu, a błoto nie pozwala na spacery z wózeczkiem i lalką. Bo w końcu pieczenie wspólnie z mamą, zdobienie, a potem zajadanie się kawałkiem pysznego ciasta, to może radości i uśmiechu (bynajmniej w moim domu). A od czego się zaczęło i dlaczego właśnie takie ciasto piekę specjalnie dla moich pociech? Wszystko zaczęło się od małego króliczka kicającego po domu i wołającego „jescee markewke”! Smutna minka, gdy mama od razu nie zrozumiała wołania i … ta radość na twarzy, gdy wszystkie sekrety słów „jesce makewke” zostały odkryte. Otóż moja kochana pociecha uwielbiała się bawić w króliczka. Nawet miała taką słodką opaskę z uszkami tego uroczego zwierzaczka. Pewnego dnia postanowiłam upiec dla niej i siebie małą słodkość. Patrząc jak tak uroczo skacze po domu udając króliczka pomyślałam, że marchewkowo jabłkowe ciasto będzie idealne. I tak też było! Zajadała się nim z wielką radością. Jakiś czas później wołając „jescee markewkę” moja pociecha prosiła mnie po prostu o powtórkę tego wypieku 🙂

Puszyste ciasto marchewkowo jabłkowe (1)Puszyste ciasto marchewkowo jabłkowe. Idealne ciasto dla dzieci i dorosłych.

Puszyste ciasto marchewkowo jabłkowe. Idealne ciasto dla dzieci i dorosłych.
Write a review
Print
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
  1. (na 2 małe keksówki o wymiarach 155x60x55)
  2. 3 małe marchewki
  3. 1 średnie jabłko
  4. 3 jajka
  5. 3/4 szklanki cukru
  6. 1/2 szklanki oleju
  7. szczypta mieszanki przypraw o smaku pieczonych jabłek z cynamonem
  8. 2 szklanki mąki pszennej
  9. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  10. płatki czekoladowe
  11. maczek truskawkowy
  12. dowolna polewa - u mnie z białej czekolady
  13. * orientacyjne wagi: marchewka - około 92 g po obraniu, jabłko - około 195 g przed obraniem. Mieszankę przypraw można zastąpić szczyptą cynamonu i cukru waniliowego.
Przygotowanie
  1. Marchewki i jabłko obieramy, następnie ścieramy na tarce na małych oczkach.
  2. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, olej i całość dokładnie miksujemy do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy startą marchewkę z jabłkiem, chwilę miksujemy wszystko do połączenia składników.
  3. Na koniec do naszej masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawą. Całość mieszamy łyżką (! nie miksujemy) do połączenia składników.
  4. Ciasto przekładamy do dwóch małych keksówek (u mnie papierowe, więc nie wymagają natłuszczenia).
  5. Ciasta pieczemy na środkowym poziomie w temperaturze 180 stopni do tzw. suchego patyczka około 40 minut.
  6. Po wyjęciu z piekarnika ciasta zostawiamy w foremkach do całkowitego wystudzenia, a następnie zdobimy.
  7. Ciasta wyjmujemy z foremek. Wierzch każdego małego keksu zdobimy polewą np. z białej czekolady. Całość posypujemy ulubionymi posypkami. Polecam posypki Decorada od Delecta. U mnie córeczka wybrała różową posypkę na swoje ciasto (truskawkowy maczek), a czekoladową (płatki czekoladowe) dla brata.
  8. Smacznego
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/
Print Friendly, PDF & Email

12 comments

Dodaj komentarz