czwartek, 15 czerwca 2017

Zielona rolada


Hej!
Już kiedyś pisałam, że bardzo lubimy cukinię i dlatego często ją wykorzystuję do przyrządzenia różnych potraw. Mam nadzieję, że spodoba Wam się moja dzisiejsza propozycja. Cukinia jako rolada. W tej postaci jest zdrową przekąską.
Potrzebujemy:

  • 1 cukinię
  • 3 jajka
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki bułki tartej
  • szynka
  • ser żółty
  • sos słodko – kwaśny (ale niekoniecznie)

Cukinię myjemy i trzemy na tarce (grube oczka). Jajka rozbijamy i dodajemy przyprawy oraz bułkę tartą. Dobrze mieszamy i wylewamy na pognieciony papier do pieczenia. Pieczemy, aż zetnie się wierzchnia warstwa. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Potem przewracamy placek do góry nogami i zdejmujemy papier. Na wierzchu kładziemy ser, a potem szynkę. Smarujemy delikatnie sosem i zawijamy jak roladę. Owijamy dokładnie papierem i wkładamy do schłodzenia. Można już kroić po godzinie. Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmu :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz