Pyszne i puszyste placuszki na kefirze. Śniadanie dla małych i dużych.

Pyszne i puszyste placuszki na kefirze. Śniadanie dla małych i dużych.Lubicie placuszki? Ja i moi bliscy wprost za nimi przepadamy. Zwłaszcza najmłodsi zajadają się nimi ze smakiem. Dlatego tak często na moim stole goszczą najróżniejsze wersje placków. Dziś zapraszam Was na przepis na pyszne i puszyste placuszki na kefirze. Idealne śniadanie dla małych i dużych łasuchów. Spróbujcie. Takie placuszki na kefirze są niezwykle proste w wykonaniu, puszyste, a co najważniejsze wyjątkowo smaczne.

Składniki:
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 7 czubatych łyżek mąki pszennej
  • 1 szklanka truskawkowego kefiru
  • 1 małe jajko
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • do podania – ulubione owoce, np. jagody, cukier puder lub śmietanka 30%
Przygotowanie:

Do miski wlewamy szklankę kefiru truskawkowego, dodajemy jajko i mieszamy łyżką. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy wszystko dokładnie, aż do uzyskania jednolitej masy (przypomina gęstą masę naleśnikową).

Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wykładamy po łyżce masy. Placuszki smażymy na mniejszym ogniu na złoty kolor z obu stron.

Placuszki kefirowe najlepiej smakują posypane cukrem pudrem lub podane ze śmietaną w towarzystwie jagód lub innych owoców.

Smacznego

* przepis własny (powstał na zasadzie prób i błędów w doborze składników – idealna konsystencja)

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz