Sernik japoński


Co to jest sernik japoński? Jest to przepyszne, bardzo lekkie i niezbyt słodkie ciasto, które wręcz rozpływa się w ustach. Tak wiem banalne określenie ale to jest prawda! :) Zdecydowanie różni się od takiego typowego sernika ale mi to nie przeszkadza wręcz przeciwnie ponieważ nie jestem jakąś wielką fanką tradycyjnego sernika to jest dla mnie idealne rozwiązanie :) Naprawdę polecam to ciasto dla wszystkich, którzy lubią serniki ale i dla tych, którzy za nimi nie przepadają. Czyli ciasto idealne hehe :)

Składniki:
  • serek Philadelphia 250 g
  • masło 50 g
  • sok z cytryny 1 łyżeczka
  • szczypta soli
  • mąka pszenna 60 g
  • mleko 100 ml
  • jajka 5 szt.
  • cukier 150 g
  • skrobia ziemniaczana 10 g
W garnku mieszam serek, masło, sok z cytryny, mleko i szczyptę soli. Następnie trzymam garnek na ogniu do czasu rozpuszczenia się składników i odstawiam do ostygnięcia. 
Formę okrągłą o średnicy 24 cm smaruję najpierw masłem a następnie wykładam dno oraz boki papierem do pieczenia (ważne jest aby oddzielnie wyłożyć dno i boki wtedy zachowamy ładny kształt ciasta). Ja używam formy z wyjmowanym dnem a wiadomo, że nie do końca takie formy są szczelne dlatego całe dno owijam folią aluminiową. Oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodaję stopniowo cukier cały czas miksując. Do miseczki przesiewam mąkę oraz skrobię. 
Gdy masa z serkiem wystygnie dodaję do niej żółtka i dokładnie mieszam. 
W dużej misce delikatnie łączę połowę masy serowej, połowę ubitej piany i przesianą mąkę ze skrobią a następnie dodaję resztę masy i piany.
Tak przygotowane ciasto przekładam do formy, następnie całą formę wstawiam do większej, głębszej wypełnionej wodą formy, dzięki której upiekę ciasto w kąpieli wodnej. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 150°C i piekę przez ok 50 min (zawsze ciasta sprawdzam patyczkiem drewnianym żeby zobaczyć czy już się upiekło). Zostawiam ciasto w formie do wystygnięcia i posypuję obficie cukrem pudrem.

I gotowe, smacznego! :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj

Print Friendly and PDF
Copyright © 2016 Kuchnia Viki , Blogger