Przepisy na wykonanie kruszonki na oleju, kruszonki na maśle oraz kruszonki bez użycia masła. Receptura, sposób wykonania oraz dodatki.
Standardową kruszonkę robimy w proporcjach 2:1:1, czyli dwie części mąki, jedna część masła i jedna część cukru. Dodatki oczywiście dodajemy według uznania. Może to być cynamon, cukier wanilinowy, czy też różne aromaty do ciasta. (śmietankowy, pomarańczowy, cytrynowy, waniliowy)
Sposób wykonania kruszonki:
Do miski wsypujemy mąkę, cukier i zimny tłuszcz. Rozcieramy rękoma wszystkie składniki, aż powstanie nasza kruszonka. Jeżeli ma konsystencję „piasku”, to dodajemy jeszcze 5-10g masła i rozcieramy dalej. Kruszonkę można posypać na ciasto, owoce, albo zamrozić i w chwili gdy będziemy potrzebować, odmrozić. Rozmrożenie kruszonki zajmuje naprawdę niewiele czasu. Pieczemy na lekko złoty kolor.
Standardowa kruszonka na maśle – składniki:
- 200g mąki (pszenna, orkiszowa, jasna, pełnoziarnista)
- 100g masła
- 100g cukru (biały, puder, trzcinowy)
Kruszonka na oleju
Kruszonkę na oleju robimy w proporcjach 2:2:1, czyli dwie porcję mąki, dwie porcje cukru pudru i jedna porcja oleju. Sposób przygotowania znajduje się powyżej, nic się nie zmieniło.
Kruszonka na oleju – składniki
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/4 szklanki oleju
Kruszonka bez masła
Kruszonka bez masła – składniki:
- 200g mąki (pszenna, orkiszowa, jasna, pełnoziarnista)
- 220g margaryny
- 100g cukru (biały, trzcinowy)
Bardzo dziękuje za ten przepis! Zabrakło mi masła, a kruszonka na oleju też robi robotę! 🙂
O kruszonce na oleju jeszcze nie słyszałem… :0
Dla osób uczulonych na mleko to bardzo ważny przepis wielkie dzięki!
Dzięki, tego właśnie szukałam! 🙂
Super. Nie wiedzialam, że kruszonke mozna zrobic tez na oleju:-)