» Przepisy » Fit - lekko, zdrowo :) » Ciasta i desery » Ciasto z truskawkami - bezglutenowe i fit

Ciasto z truskawkami - bezglutenowe i fit


  
1 5 5 1
2017-06-13
Przygotowanie ok. 25 minut + pieczenie ok. 35 minut
łatwe
Porcje: Forma kwadratowa 24 cm x 24 cm
Kuchnia europejska
Ciasto z truskawkami - bezglutenowe i fit

Bezglutenowcy nie mają łatwo. Muszą uważać co kupują i czytać skład wszystkich produktów. Najwięcej problemów mają ze słodkościami, bo gluten jest składnikiem większości słodyczy. Dlatego najbezpieczniejszym sposobem jest domowy wypiek bezglutenowych ciast. Jeżeli masz alergię na gluten lub go unikasz, wybierz ten prosty i sprawdzony przepis na ciasto bezglutenowe z truskawkami.

To pyszne ciasto będzie także super deserem dla osób, które są na diecie odchudzającej, bo ciacho jest fit :) Ciasto z truskawkami nie zawiera ani grama mąki pszennej. Jest na bazie mąki orzechowej. Świetnym dodatkiem do tego ciasta bezglutenowego są nasze polskie słodkie truskawki. No i bosko przypieczone płatki migdałowe, których aromat unosi się w całym domu.

Przepis na bezglutenowe fit ciasto z truskawkami jest prosty, więc poradzisz sobie bez problemu. Do jego przygotowania zatrudnij rodzinę, a zabawa będzie przednia :)


Składniki na ciasto z truskawkami - bezglutenowe i fit

10 dag mąki orzechowej (ok. 1 szklanki)
5 jajek
6 łyżek cukru trzcinowego
3 łyżki płatków migdałowych
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
garść truskawek

Przygotowanie dania ciasto z truskawkami - bezglutenowe i fit

...

  1. Truskawki umyj i osusz.
  2. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
  3. Białka oddziel od żółtek. Ubij na szytwną pianę.
  4. Stopniowo dodawaj cukier i żółtka. Cały czas miksuj, aż powstanie jednolita masa.
  5. Mąkę orzechową przesiej do masy jajecznej. Dodaj proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj.
  6. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto.
  7. Z truskawek usuń szypułki i pokrój na połówki.
  8. Na wierzchu ułóż truskawki i posyp płatkami migdałowymi.
  9. Piecz ok. 35 minut do suchego patyczka. Ostudź na kratce, wyjmij z formy i podziel na porcje.


Ciasto z truskawkami - bezglutenowe i fit - etap 1

Truskawki umyj i osusz.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni.




Ciasto z truskawkami - bezglutenowe i fit - etap 2

Białka oddziel od żółtek.




Ciasto z truskawkami - bezglutenowe i fit - etap 3

Ubij na szytwną pianę.
Stopniowo dodawaj cukier i żółtka.




Ciasto z truskawkami - bezglutenowe i fit - etap 4

Cały czas miksuj, aż powstanie jednolita masa.



Ciasto z truskawkami - bezglutenowe i fit - etap 5

Mąkę orzechową przesiej do masy jajecznej.



Ciasto z truskawkami - bezglutenowe i fit - etap 6

Dodaj proszek do pieczenia.



Ciasto z truskawkami - bezglutenowe i fit - etap 7

Dokładnie wymieszaj.



Ciasto z truskawkami - bezglutenowe i fit - etap 8

Formę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto.



Ciasto z truskawkami - bezglutenowe i fit - etap 9

Z truskawek usuń szypułki i pokrój na połówki.
Na wierzchu ułóż truskawki...




Ciasto z truskawkami - bezglutenowe i fit - etap 10

...i posyp płatkami migdałowymi.
Piecz ok. 35 minut do suchego patyczka.




Ciasto z truskawkami - bezglutenowe i fit - etap 11

Ostudź na kratce, wyjmij z formy i podziel na porcje.




Zdjęcia i pomysł Kamila Dąbrowska

Autopromocja marki własnej MniamMniam.pl

Ocena:
Komentarze są zamieszczane zgodnie z zasadami ich publikacji.

Ciasto z truskawkami - bezglutenowe i fit - komentarze

~Paula
~Paula
13.06.2019 11:28
Upiekłam. Przepis prosty, chyba nie może się nie udać. Nie mam dobrych doświadczeń z ciastami bezglutenowymi, to mnie zaskoczyło. Upiekłam na mące migdałowej, która dała ciastu przepyszny aromat marcepanu. Zamiast cukru trzcinowego użyłam nierafinowany kokosowy - dałam niepełne 5 łyżek, moim zdaniem zdecydowanie za dużo. Niebawem zamierzam powtórzyć to ciasto, dodam 2 łyżki cukru. Ciasto smakowało zarówno mnie i mężowi - staramy się odżywiać jak najzdrowiej, unikamy nabiału i glutenu, jak i rodzicom, którzy odżywiają się w sposób tradycyjny. To ciasto dla każdego :) Bardzo dziękuję za ten przepis :) Będę do niego chętnie wracać :)