Najlepsze kokosanki na białkach

Najlepsze kokosanki na białkach Uwielbiam małe słodkości, takie na jeden gryz. Takie są właśnie moje ukochane kokosanki na białkach. Odkąd je pierwszy raz spróbowałam goszczą u mnie w domu bardzo często. Ten kokosowy smak rozpływający się w ustach… Trudno się im oprzeć. Jeśli jesteście (tak jak ja) wielbicielami kokosu i małych słodkości polecam Wam ten szybki i prosty przepis. Kokosanki przygotowuje na samych białkach przez to nie są twarde, ale mięciutkie. Spróbujcie.

Najlepsze kokosanki na białkach (2)

Składniki: (na blaszkę)

  • 2 białka (jajek klasy L)
  • 2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka budyniu waniliowego (proszek)
  • 2/3 szklanki cukru
  • 60 g masła
  • szczypta soli
Przygotowanie:

W garnuszku z grubszym dnem topimy (na małym ogniu) masło. Zdejmujemy garnek z ognia. Następnie dosypujemy do stopionego masła 2 szklanki wiórków kokosowych, dokładnie mieszamy całość łyżką (do połączenia składników).

W miseczce ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Do ubitych białek powoli dosypujemy cukier z łyżeczką budyniu, miksując na najmniejszych obrotach.

Tak przygotowaną pianę z białek i cukru dodajemy delikatnie do kokosowej masy, całość mieszamy łyżką lub rózgą po połączenia składników.

Najlepsze kokosanki na białkach (3)

Z gęstej masy formujemy w dłoniach niewielkie kulki (wielkość orzecha włoskiego). Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Najlepsze kokosanki na białkach (4)

Kokosanki pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (na środkowym poziomie) około 15-20 minut. Kokosanki powinny się zarumienić.

Blachę z kokosankami wyciągamy z piekarnika i studzimy. Dopiero po przestudzeniu kokosanki twardnieją i można je ściągną z blaszki.

Najlepsze kokosanki na białkach (5)

Kokosanki przechowujemy w zamkniętym, metalowym pojemniku (o ile jakieś zostaną).

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz