poniedziałek, 12 czerwca 2017

Młoda kapusta zasmażana z koperkiem

Młoda kapusta to pyszny dodatek do obiadu. Ten przepis na kapustkę dostałam od mojego taty, jedyne co pominęłam w przepisie to przyprawę kucharek. Do zasmażanej kapustki według mnie, obowiązkowym dodatkiem jest świeży koperek, który nadaje cudownego aromatu...Dawno jej nie robiłam i teraz nadrabiam zaległości. Polecam dla każdego!



Składniki: 
młoda kapusta biała 1 główka,
cebula czerwona lub  biała 1 szt,
liść laurowy 2 szt,
ziele angielskie szczypta,
sos sojowy do smaku,
sól i pieprz do smaku,
masło 7 dag,
mąka pszenna 2 łyżki,
koper świeży posiekany 4 łyżki,

Sposób przygotowania:
Kapustę drobno siekamy, następnie zalewamy wodą, tak aby kapusta była nią przykryta i stawiamy na palnik. Do kapusty dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, sos sojowy oraz sól i pieprz, gotujemy do miękkości. Masło rozpuszczamy, dodajemy posiekaną cebulkę, smażymy do lekkiego zrumienienia, następnie dodajemy mąkę pszenną, mieszamy i podsmażamy aż będzie miała złocisty kolor. Zasmażkę dodajemy do miękkiej kapusty. Wszystko razem mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Przyprawiamy do smaku i dodajemy posiekany koperek. Podajemy jako dodatek do dania głównego. 

1 komentarz: