Pistacjowe ciasto na jogurcie (szybkie)

Pistacjowe ciasto na jogurciePistacjowe ciasto na jogurcie (2)Pistacjowe ciasto na jogurcie (3)

Dziś zapraszam Was na pistacjowe ciasto na jogurcie. Moja rodzina była nim zachwycona. Z każdym kawałkiem chce się więcej i… więcej. Jeśli kochacie pistacje (tak jak my), uwielbiacie ciasta jogurtowe na styl babki i… tą niecodzienną delikatną zieleń, to musicie spróbować tego niesamowitego ciasta. Ciasto powstało pod wpływem chwili i… jest strzałem w przysłowiową 10. Po prostu pistacjowe niebo 😉 A wszystko za sprawą wspaniałych niesolonych surowych łuskanych pistacji z Pistacje.pl Polecam!

logo.png

Idealne od tak, do wypieków, deserów, lodów… Na blogu już niedługo znajdziecie kolejne pistacjowe pyszności. Zaglądajcie, bo… będzie pysznie i zielono 😉 A teraz zapraszam na przepis na pyszne pistacjowe ciasto na jogurcie.

Składniki: (na keksówkę)

  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 kubeczek jogurtu naturalnego 180 g
  • 3/4 szklanki niesolonych surowych łuskanych pistacji od Pistacje.pl
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego (proszek) u mnie budyń bezglutenowy
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • dodatkowo: cukier puder i kilka niesolonych łuskanych posiekanych pistacji

*jogurt i jajka muszą być w temperaturze pokojowej!

Przygotowanie:

Do misy blendera z nożami wsypujemy 3/4 szklanki niesolonych surowych łuskanych pistacji. Rozdrabniamy je.

Pistacjowe ciasto na jogurcie (7)

Do większej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy na puch. Kolejno dodajemy powoli jogurt naturalny miksując (jogurt musi mieć temperaturę pokojową). Następnie dolewamy olej rzepakowy, miksujemy. Po czym dodajemy 2 łyżki budyniu i powoli wsypujemy mąkę, ciągle miksując. Na koniec do naszej masy wsypujemy nasze rozdrobnione pistacje, całość mieszamy łyżką.

Pistacjowe ciasto na jogurcie (6)

Pistacjową masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną keksówki.

Pistacjowe ciasto na jogurcie (5)

Ciasto pieczemy w nagrzanym do 170 stopni piekarniku (na środkowym poziomie). Czas pieczenia zależy od piekarnika, dlatego stosujemy zasadę tzw. suchego patyczka (u mnie czas pieczenia wyniósł około 50 minut).

Po przestudzeniu ciasto wyjmujemy z formy, oprószamy cukrem pudrem i obsypujemy posiekanymi pistacjami (kilka sztuk).

Pistacjowe ciasto na jogurcie (4)

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

6 comments

Dodaj komentarz