białe trufle z migdałami i żurawiną należą do wyjątkowych małych pyszności, które uszczęśliwiają moje podniebienie. Tylko 1 uwaga – potrafią uzależnić, gdyż są tak pyszne!
szczęście wpisane jest w każdym z nas. Tylko od nas zależy czy znajdziemy w sobie pokłady tego uczucia. Taka jedna z wielu kwintesencji naszego jestestwa.
czy chcemy być szczęśliwi ? czy zwycięży w nas markotność i malkontenctwo.
czy lepiej marudzić czy poszukać w sobie odrobiny tego co na co dzień jest fajne.
udawanie radości, na siłę, sensu nie ma. Normalność jest na wagę złota.
przeanalizowanie co fajnego w danym dniu – to ma sens. Bo jest cos takiego w dniu praktycznie każdym. Niekoniecznie wygrana w lotto, spadek po ciotce zza granicy. Tylko bzdura, mała rzecz. To coś co nas podbuduje.
jeśli już naprawdę nie ma nic takiego, to proponuję kilku szczęścia.
absolutnie nie fit i niekoniecznie dla tych co na ostrej diecie.
ale nie dam się oszukać, że można tak na stałe, że można przejść życie bez słodyczy. Bo co to za życie ?!
jedna biała mała kulka – nadwagi nie uczyni
PRZEPIS NA BIAŁE TRUFLE Z MIGDAŁAMI
białe trufle z migdałami
białe trufle z migdałami i żurawiną zrobiłam po raz pierwszy jako przystawkę na chrzciny mojej najmłodszej córki. Och jak posmakowały! / na temat chrztu napisałam Wam w poprzednim wpisie – klik /
taka jedna kulka białego trufla z migdałkami w zupełności do kawy wystarczy. Lub jak dla mnie – trzy. Bo lubię. Bardzo. Takie domowe raffaello z naturalnych składników z domieszką żurawiny. Nadaje kwaskowaty lekki posmak. Uwydatnia tego co w truflach najpyszniejsze.
przepis na białe trufle z migdałami
składniki:
– biała czekolada – 200 g
– suszona żurawina -100 g
– 1/3 puszki skondensowanego słodzonego mleka
– do 150 g płatków migdałowych / opcjonalnie wiórki kokosowe /
przygotowanie:
płatki migdałów prażymy na suchej patelni. Żurawinę zalewamy na 2-3 min wrzątkiem i kroimy na małe kawałeczki. Przygotowujemy kąpiel wodną / miseczkę nakładamy na garnek z kipiącą wodą / – wrzucamy połamaną biała czekoladę i mleko skondensowane. Gdy się składniki zmieszają dodajemy 100 gr pokruszonych płatków migdałowych i pokrojoną żurawinę.
mieszamy składniki i odstawiamy do wystygnięcia, po czym dajemy do lodówki na min 3-4 h. gdy zauważymy, że masa stężała wyjmujemy z lodówki i formujemy kuleczki np. wielkości oryginalnego raffaello. Obtaczamy w pozostałych płatkach migdałowych. Fajną alternatywa zamiast płatków są wiórki kokosowe. / na chrzciny dodatkowo obtoczyłam kilka gotowymi srebrnymi i złotymi kuleczkami – „blask pereł” dr.oetker, które w połączeniu z masa robią się mięciutkie /
Odstawiamy białe trufle z żurawiną do lodówki na kilka godzin. Idealne do spożycia po 5-6 godzinach. Smacznego
pozostałe moje przepisy – znajdziecie w zakładce KUCHNIA
Ciekawa jestem Waszej opinii po wypróbowaniu przepisu na białe trufle z migdałami
Wszystko ładnie pięknie,tylko skrót gr to grosze,
a gramy to g. 😉
🙂 dziękuję, pisałam wpis wczoraj koło północy
Wyglądają bajecznie! 🙂
niby taka mała zwykła biała kulka, a ile szczęścia 😉
Słodkie kulki uwielbiam w każdym wydaniu. Ze skondensowanego słodzonego mleka jeszcze ich nie robiłam 🙂