» Przepisy » Jak upiec kurczaka » Przepisy na kurczaka pieczonego w piekarniku z ziemniakami » Kurczak pieczony z ziemniakami w sosie śmietankowo-musztardowym

Kurczak pieczony z ziemniakami w sosie śmietankowo-musztardowym


  
1 5 5 11
2017-06-09
80 minut
bardzo łatwe
Porcje: 4-6
Kuchnia europejska
Kurczak pieczony z ziemniakami w sosie śmietankowo-musztardowym

Soczyste, mocno przyrumienione mięso kurczaka. Miękkie i pyszne ziemniaki. Sos. Sos ze śmietanki i musztardy. To wszystko w jednym naczyniu. Pyszne, łatwe i szybkie do przygotowania (nie licząc czasu pieczenia).

Dla mnie danie jest typu "bombastycznego" - bo składa się dosłownie z kilki składników, ale pełne różnych smaków, faktur i konsystencji - ważne jest, by dania NIE mieszać po dodaniu sosu - zanurzone w nim kawałki będą zupełnie inne od tych, które wystają ponad jego poziom :)

Tak upieczony kurczak z ziemniakami w sosie śmietankowo musztardowym sprawdzi się na obiad o każdej porze roku. Pysznie smakuje z dużą ilością surówki - polecam mizerię :)


Składniki na kurczak pieczony z ziemniakami w sosie śmietankowo-musztardowym

1 kg kawałków kurczaka (udka, podudzia lub pierś)
3/4 kg ziemniaków "sałatkowych"
1 i 1/2 szklanki słodkiej śmietanki min. 18%
3 czubate łyżeczki musztardy (najlepiej miodowej)
1 łyżka oleju
kilka gałązek świeżego majeranku
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie dania kurczak pieczony z ziemniakami w sosie

... śmietankowo-musztardowym

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
  2. Umyte i osuszone kawałki kurczaka dopraw solą i pieprzem. Ziemniaki obierz i pokrój na niezbyt małe kawałki.
  3. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, włóż mięso i smaż z każdej strony po 3-4 minuty, aż ładnie się przyrumieni. Zdejmij z patelni, przełóż do dużego naczynia do zapiekania.
  4. Na patelnię z tłuszczem po smażeniu kurczaka włóż ziemniaki i smaż na dużym ogniu przez 4-5 minut, aż zaczną się przyrumieniać na brzegach.
  5. Ziemniaki przełóż do naczynia z kurczakiem, połóż na nich kilka gałązek majeranku. Wstaw do gorącego piekarnika i zapiekaj przez 30 minut (ziemniaki powinny być po tym czasie prawie upieczone).
  6. Śmietankę wymieszaj z musztardą.
  7. Wlej do naczynia z podpieczonym mięsem i ziemniakami (nie mieszaj). Wstaw do piekarnika (180 stopni) i zapiekaj jeszcze przez 20-30 minut - aż ziemniaki będą całkowicie miękkie.
  8. Podawaj z dużą porcją surówki. Moim zdaniem najlepiej pasuje mizeria :)


Kurczak pieczony z ziemniakami w sosie śmietankowo-musztardowym
 - etap 1

Umyte i osuszone kawałki kurczaka dopraw solą i pieprzem. Ziemniaki obierz i pokrój na niezbyt małe kawałki.

Kurczak pieczony z ziemniakami w sosie śmietankowo-musztardowym
 - etap 2

Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, włóż mięso i smaż z każdej strony po 3-4 minuty, aż ładnie się przyrumieni. Zdejmij z patelni, przełóż do dużego naczynia do zapiekania.

Kurczak pieczony z ziemniakami w sosie śmietankowo-musztardowym
 - etap 3

Na patelnię z tłuszczem po smażeniu kurczaka włóż ziemniaki i smaż na dużym ogniu przez 4-5 minut, aż zaczną się przyrumieniać na brzegach.

Kurczak pieczony z ziemniakami w sosie śmietankowo-musztardowym
 - etap 4

Ziemniaki przełóż do naczynia z kurczakiem, połóż na nich kilka gałązek majeranku. Wstaw do gorącego piekarnika i zapiekaj przez 30 minut (ziemniaki powinny być po tym czasie prawie upieczone).

Kurczak pieczony z ziemniakami w sosie śmietankowo-musztardowym
 - etap 5

Śmietankę wymieszaj z musztardą.

Kurczak pieczony z ziemniakami w sosie śmietankowo-musztardowym
 - etap 6

Wlej do naczynia z podpieczonym mięsem i ziemniakami (nie mieszaj). Wstaw do piekarnika (180 stopni) i zapiekaj jeszcze przez 20-30 minut - aż ziemniaki będą całkowicie miękkie.

Kurczak pieczony z ziemniakami w sosie śmietankowo-musztardowym
 - etap 7

Podawaj z dużą porcją surówki. Moim zdaniem najlepiej pasuje mizeria :)

Autopromocja marki własnej MniamMniam.pl

Ocena:
Komentarze są zamieszczane zgodnie z zasadami ich publikacji.

Kurczak pieczony z ziemniakami w sosie śmietankowo-musztardowym - komentarze

~Peppa
~Peppa
5.12.2019 20:41
A czy śmietance w zważeniu "pomaga" przykrycie naczynia podczas zapiekania?
Grzegorz, MniamMniam.pl
Grzegorz, MniamMniam.pl
10.12.2019 09:54
Hej Peppa :) Nieco pomaga, ale śmietanka pieczona zwykle się waży, taki urok tego dania :)
Ulenka
Ulenka
17.05.2019 18:58
Bardzo smakowało wszystkim domownikom. Następnym razem (bo będzie z pewnością) spróbuję z dużą ilością czosnku.
~mati
~mati
29.10.2017 12:44
Pytanie za sto punktów do Pana Grzegorza Jak to jest możliwe że po raz drugi zważyła się śmietana pierwszy raz dałem 18 a drugi raz 30. I lipa ;(
Grzegorz, MniamMniam.pl
Grzegorz, MniamMniam.pl
30.10.2017 10:34
Hej Mati :) A jak smakowało? No czasem z tymi śmietanami to się cuda zdarzają :) Łap uśmiechy :)
~Małoalata
~Małoalata
18.10.2017 15:34
Smietane przed wlaniem zahartowalam. Dodalam dodatkowo musztarde francuska. Wyszlo idealnie. Smakowalo wszystkim. Polecam
~Ja
~Ja
25.09.2017 15:47
Mimo że dodałam do śmietany soli jak jedna z pań tu radziła to i tak się zwazyla ....
~Beata
~Beata
29.08.2017 13:43
proponuje posolic smietane, wtedy nie powinna sie zwazyc, albo zahartowac z tluszczem, ktory sie wydzielil podczas pieczenia, mezowi smakowalo a jest wybredny :)
~Kasia
~Kasia
20.06.2017 16:34
wlasnie skonczylam zapiekac,wyglada i pachnie calkiem niezle,nie moge jeszcze napisac jak smakuje,bo jeszcze jest w piekarniku,moge natomiast potwierdzic poprzednia wypowiedz,smietana sie zwazyla,wyglada jak serwatka a nie sos,mam nadzieje,ze bedzie smakowac
~Marta
~Marta
18.06.2017 21:25
Zrobiłam dzisiaj na obiad. Bardzo dobre wyszło tylko śmietana mi się niestety zważyła
~Agnieszka
~Agnieszka
17.06.2017 10:40
pyyychaaa :) szybkie, proste w wykonaniu a efekt końcowy zaskakujący... smakuje wyśmienicie... POLECAM...