Sajgonki, inaczej Spring Rolls to popularne danie kuchni azjatyckiej.
To płaty papieru ryżowego z warzywnym farszem, zwykle podawane z dipami.
Naprawdę warto przygotować sajgonki!
Są chrupiące, mają ciekawy aromat i przepyszne nadzienie ;)
Składniki:
12 sztuk papieru ryżowego
12 sztuk papieru ryżowego
warzywa np.
1 marchewka
szczypiorek z cebulką
kapusta pekińska
por
brokuł
grzyby Mun
1 marchewka
szczypiorek z cebulką
kapusta pekińska
por
brokuł
grzyby Mun
dodatkowo:
1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
odrobina chilli
sól, 2 łyżki sosu sojowego
odrobina makaronu ryżowego
1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
odrobina chilli
sól, 2 łyżki sosu sojowego
odrobina makaronu ryżowego
Przygotowanie:
Ugotuj makaron ryżowy.
Pokrój warzywa. Namocz wrzątkiem grzyby.
Rozgrzej odrobinę oleju w woku.
Zacznij od podsmażenia marchewki i cebulki.
Dodaj resztę warzyw.
Podsmaż na dużym ogniu cały czas mieszając, aż zmiękną.
Dodaj resztę składników (oprócz papieru ryżowego).
Wystudź.
Każdy płatek papieru ryżowego zamocz na sekundę w zimnej wodzie (z obu stron).
Przygotuj sajgonki jak na obrazkach:
Przygotuj sajgonki jak na obrazkach:
1. Wyłóż nadzienie
2. Zagnij brzegi
3. Zawiń papier ryżowy
Sajgonki można podać na wiele sposobów.
Np. smażyć je na głębokim tłuszczu lub upiec w wersji light ;)
Polecam serwować z dipem!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz