sobota, 13 czerwca 2015

Dżem truskawkowy z cynamonem


Składniki:


- 1 kg truskawek
- 1 szklanka cukru
- 2,5 łyżki cukru waniliowego
- 2 łyżki cynamonu (lub według uznania)
- 1 opakowanie żelifiksu 2:1




Sposób wykonania:

Umyte truskawki bez szypułek gnieciemy w garnku ubijaczką do ziemniaków. Zasypujemy żelfiksem i podgrzewamy aż do zagotowania. Następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy i cynamon. Gotujemy całość około 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
Po tym czasie zaczynamy mieszać intensywniej aby zredukować pianę, która powstaje podczas gotowania. Gorący dżem wkładamy do słoiczków, mocno zakręcamy i odkładamy do góry dnem. Po około 30 minutach słoiczki można odwrócić z powrotem. Wtedy wieczka powinny się zassać.













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...