środa, 7 czerwca 2017

Rolada z truskawkami


Hej!
Skoro są truskawki, to można je wykorzystać do rolady. Pyszna, umiarkowanie słodka i z lekkim kwaskiem truskawki. I nie trzeba się obawiać, że jest to trudne ciasto. Powiedziałabym, że takie samo jak inne.
Potrzebujemy:

  • 5 jajek
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • truskawki
  • śmietana 36%

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na puch. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dosypujemy przesianą mąkę i proszek. Dodajemy po troszku białka i dokładnie mieszamy. Wykładamy na blaszkę. Pieczemy na złoty kolor.
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i wykładamy na drugi papier, który wcześniej posypujemy cukrem pudrem.


Zdejmujemy papier na którym piekł się biszkopt i zawijamy go. Teraz musi ostygnąć.


W tym czasie ubijamy śmietanę 36%. Po ostygnięciu biszkoptu wykładamy na rozwinięty biszkopt śmietanę i układamy truskawki.
Zawijamy znowu w rulon i wkładamy do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie możemy go wyjąć, posypać cukrem pudrem i odpoczywać przy pysznej roladzie.

Powodzenia i smacznego.



2 komentarze:

  1. Piekna ta Twoja rolada. Ja coś nie mam ręki do rolad. W życiu zrobiłam może ze 2 :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za dobre słowo. Trzymam kciuki za powodzenie w robieniu rolad. Nie trzeba się bać :).

      Usuń